Kritici mluví o privatizaci. Transformace nemocnic přichází podle poslanců pozdě

Miloslav Ludvík

Miloslav Ludvík Zdroj: ČTK

DANA JURÁSKOVÁ, MILOSLAV LUDVÍK, BOHUSLAV SOBOTKA, premiér, politik, ALEŠ LINHART
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
6
Fotogalerie

Poslanci podpořila v úvodním kole návrh na transformaci fakultních nemocnic na novou právní formu. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), dlouholetý ředitel největší fakultní nemocnice Motol, navštívil téměř všechny poslanecké kluby, aby je přesvědčil o podpoře návrhu. 

Zkrácení lhůt projednávání nenavrhoval. "Je to návrh zákona, který musí být prodiskutován, musí mít co nejširší shodu," připustil Ludvík.
Nemocnice se mají proměnit od ledna příštího roku. Jenže poslanci už avizují, že k návrhu budou mít pozměňovací návrhy. "Návrh přišel do sněmovny trošku pozdě," řekl poslanec TOP 09 Leoš Heger, který celkově návrh podporuje. "Odstátnění (nemocnic) je více než žádoucí, ale jako vždy, ďábel je skryt v detailech," dodal Heger.
"Projednání nebude snadné, v návrhu už teď vidím několik problematických míst," uvedl předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO). Nemusí se tedy stihnout projednat. Návrhy, které nebudou uzavřené do výměny poslanců po volbách, spadnou pod stůl.
Podle poslance ODS Bohuslava Svobody je u tak zásadní normy nevhodné se ji snažit doladit poslaneckými pozměňovacími návrhy. Na transformaci velkých nemocnic by proto podle něj měla pracovat až další vláda. "Je to úkol na celé volební období," uvedl Svoboda.
Vyjmenovaných deset fakultních nemocnic, které se mají změnit na univerzitní, má obrat přes 50 miliard korun ročně. Návrh má zlepšit jejich řízení a dostat je z přímého politického vlivu. Jeden z problematických bodů je převedení státního majetku, se kterým dnes pracují fakultní nemocnice, na univerzitní nemocnice. Kritici mluví o privatizaci. Dnes nemůže fakultní nemocnice svůj nepotřebný majetek zpeněžit, musí jej nejdřív nabídnout jiné státní organizaci. Nemá tak motivaci se majetku zbavovat. 
Video placeholde
Miloslav Ludvík, pravidelné zvyšování plateb • E15, ač
Další problém je, že některé z nemocnic jsou zadlužené a univerzity se zdráhají za dluhy převzít odpovědnost, i když jinak zákon vítají. "Otázka finančního zdraví nemocnic nás tíží. Startovací čára by měla být reálně čistá," uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ministerstvo financí nabízí univerzitním nemocnicím půjčky, ne však oddlužení. Že by univerzitní nemocnice s majetkem špatně hospodařily, toho se Zima neobává. Připomíná, že i na vysoké školy před lety přešel státní majetek. "Několik desetiletí s tím vysoké školy dobře hospodaří. Neprodali jsme Karolinum," poznamenal Zima.
 
Univerzitní nemocnici by řídil ředitel a rada. Ministr by zasahoval jen nepřímo
Zatímco dnes je ředitel fakultní nemocnice přímo podřízený ministru zdravotnictví, který jej může kdykoli odvolat, nově by byl vliv ministra výrazně menší.
Ředitele univerzitní nemocnice na pět let jmenuje a případně odvolává ministr zdravotnictví na návrh tříčtvrtinové většiny rady. Tedy alespoň šesti ze sedmi členů. Tři členy rady jmenuje ministr zdravotnictví podle svého uvážení, jednoho jmenuje ministr zdravotnictví na návrh ministra financí, dva na návrh vysoké školy, jendoho člena volí zaměstnanci.  
Bez souhlasu rady nebude moci ředitel rozhodnout o prodeji ani koupi nemovitosti, ani prodat jiné věci v hodnotě nad pět milionů korun. 
U prodeje věcí v hodnotě nad 10 milionů korun navíc bude potřeba souhlas ministerstva zdravotnictví, v případě nemovitostí zároveň i ministerstva financí.
Výnosy může univerzitní nemocnice použít jen na svou činnost. Majetek univerzitní nemocnice se nedostane do insolvenčního řízení.