Krizový štáb: Třetině nemocnic hrozí kolaps, roste jim vnitřní dluh

Nejméně třetině nemocnic hrozí finanční kolaps, varoval dnes krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů. Žádá víc peněz do nemocnic ještě letos, jinak se koncem roku péče omezí.

Nemocnice jsou podle štábu v krizi bez rozdílu velikosti a bez rozdílu zřizovatele. Krize se zatím navenek nijak významně neprojevuje, ale nemocnice zvyšují vnitřní dluh a mnohé jsou už v platební neschopnosti.

„Nestačí nám sliby zvýšení platby za státní pojištěnce, to se promítne až příští rok. Jako řešení vidíme novelu úhradové vyhlášky, která krizi způsobila,“ řekl dnes předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich a dodal, že o situaci bude dnes štáb jednat s premiérem Jiřím Rusnokem.

Dvě miliardy po splatnosti

„Odsouvají se plánované operace a narůstá vnitřní zadlužení,“ doplnila šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Po splatnosti jsou podle ní platy dodavatelům až za dvě miliardy korun. Vyhláška snížila letos příjmy nemocnicím o šest miliard, dalších šest miliard odčerpal stát z nemocnic zvýšením DPH.

„Chceme apelovat na vládu ČR, určitá řešení existují. Pakliže nebudou přijata letos, bude to v dalších letech stát víc. Ohrožena je dostupnost péče,“ uvedl Vladimír Drvota ze sdružení soukromých nemocnic.

Nemocnice posílají pacienty jinam

Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár řekl, že se už ozývají pacienti s dotazy, kde mají hledat ošetření, když je v jejich nemocnici poslali jinam, a ptají se, čím to je.

„Je to jednoduše proto, že jsou vyčerpané limity, které mají nemocnice z úhradové vyhlášky,“ prohlásil. Z pacientů se podle něj stává „ohrožený druh“, obává se, že čeští pacienti budou muset vyhledávat péče v zahraničí. Vyhláška podle něj způsobila, že peníze chybějí zejména Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Pomůže valorizace úhrad za státní pojištěnce

Dodatečné zdroje získané odkupem pohledávek zdravotních pojišťoven a přislíbené zvýšení úhrad státu za státní pojištěnce podle štábu systém pouze sanují. Štáb žádá novelizaci úhradové vyhlášky pro zbývající měsíce letošního roku a zmírnění regulací.

Pro rok příští žádá úhrady nemocnicím nejméně na 105 procent. Periodickému opakování krizí pak může zabránit především stanovení každoroční valorizace úhrad za státní pojištěnce a osvobození léků a zdravotnických prostředků od DPH.