Krnáčová chce do roka navrhnout věcný záměr stavebního zákona. Dostálová to považuje za chybu

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomeš, E15

Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
5
Fotogalerie

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) hodlá před svým odchodem stihnout ambiciózní plán – navrhnout věcný záměr stavebního zákona.

Problematiku početných povolovacích řízení či nejednotný systém stavebních úřadů chce vzít pražská primátorka Adriana Krnáčová do vlastních rukou. Přestože ministerstvo pro místní rozvoj nyní připravuje nový stavební zákon, primátorka chce ještě do konce roku navrhnout vlastní věcný záměr legislativy. Věcný záměr vysvětluje podobu budoucího zákona a jeho dopady, není ale samotným legislativním textem.

„Stavební zákon a jeho věcný záměr je plánován vládou do roku 2022 a do té doby se v Praze asi zblázníme. Sice by Praha neměla dělat legislativu pro celou republiku, ale myslím si, že když s tím nepohneme my, nepohne s tím nikdo,“ řekla Krnáčová, která již připravila pracovní skupinu, která se záměrem zabývá. Primátorka by novým zákonem chtěla řešit stagnující bytovou výstavbu ve městě. Krnáčová přitom v podzimních komunálních volbách nechce kandidovat a odejde tak z politiky. „Je to bod, který bych chtěla dokončit,“ uvedla pouze.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) o aktivitě primátorky nemá podle svých slov žádné informace. "Ministerstvo se nebrání jakékoliv konstruktivní spolupráci a námětům na rekodifikaci veřejného stavebního práva, musí však postupovat koordinovaně a cíleně. Předkládat věcný záměr zákona jako aktivitu úzké skupiny osob považuji za naprosto chybné," uvedla Dostálová, podle které se jedná o natolik komplexni problematiku, že se nedá stihnout do konce roku. Věcný záměr, který ministerstvo připravuje, by měl být podle Dostálové hotový do roku 2020.

Odborníci se na pondělní konferenci Praha v plánu vepsaná shodovali, že problémem je velké množství požadovaných povolení i nejednotnost stavebních úřadů. Podle odbornice na stavební právo Renáty Pintové - Králové není společná metodika rozhodování a na úřady mají často vliv politici. Problém by mohlo podle ní vyřešit zřízení Nejvyššího stavebního úřadu, s čímž počítá i ministerstvo pro místní rozvoj. "Naší ambicí je jeden úřad, jedno razítko, jedno povolení čili méně byrokracie plus elektronizace," souhlasí Dostálová.

V Praze by se dosavadních 22 stavebních úřadů zase mohlo nahradit jedním. S Pintovou - Královou souhlasí ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč, podle kterého by měla mít Praha dva úřady. Jeden z nich by rozhodoval a druhý řešil odvolání.