Kubice: Rathova tvrzení jsou pikantní

Jiří Kubice

Jiří Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Slova stíhaného poslance a někdejšího hejtmana Davida Ratha o tom, že za jeho zatčením stojí "Kubiceho chobotnice", jsou podle ministra vnitra Jana Kubiceho nesmyslná. Bylo podle něj v pořádku, že Rath při rozhodování o svém vydání k trestnímu stíhání před poslanci vystoupil.

„Pan poslanec Rath je v postavení obviněného a může na svou obhajobu říkat, co chce, i nepravdy,“ řekl Kubice. Rathovo tvrzení o organizované policejní chobotnici je podle něj „pikantní“. „Spojoval mě se jménem údajného zdrojového člověka v jeho případu a to má být pan Libor Gregor,“ řekl Kubice. Taková vazba je ale podle něj nesmyslná, protože Gregor byl jedním z lidí, kteří na něj kvůli takzvané Kubiceho zprávě dříve podali trestní oznámení. Soukromý detektiv Gregor byl dříve zaměstnanec Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), tedy Kubiceho podřízený.

Podle Kubiceho je lichá i Rathova výtka, že jeho případ byl přidělen ústecké státní zástupkyni Lence Bradáčové. „Nejvyšší státní zástupce ho přidělil do Ústí, protože ten zdrojový čin se měl stát v Ústí, pak samozřejmě to v přípravném řízení dělalo ústecké zastupitelství, a kdyby to předali během přípravného řízení, tak by mohli zmařit některé důkazy,“ řekl Kubice.

Bradáčová se k Rathovu projevu nechtěla vyjadřovat. „Je to obhajoba pana Ratha. Považuji i za nedůstojné, abych to jakkoli komentovala,“ řekla.

Rath ve svém vystoupení Kubiceho několikrát přímo oslovil, osočil jej, že používá metody někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB) a svým postupem ničí lidské životy, například i sedmi lidem, kteří jsou stíhaní spolu s Rathem, a jejich rodinám. Míní, že při masivním nasazení policejních operativních prostředků by neměl šanci nikdo. Policii také vyčítá, že vyčkávala, až bude v kauze figurovat.

Nečas neočekával Rathovu pokoru

Premiéra Petra Nečase vystoupení Ratha nepřekvapilo. „Neočekával jsem, že projeví alespoň minimální sebereflexi. Vinu vidí všude kolem, jen ne u sebe. Nicméně je jeho výsostným právem, jak postaví svoji obhajobu v soudním řízení,“ uvedl ve vyjádření, které poskytl mluvčí vlády Michal Schuster.

Někteří levicoví poslanci kritizovali průběh jednání. „Já myslím, že ani známý terorista Breivik nemá takové zacházení, jaké se dostalo Davidu Rathovi,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj jsou bezpečností opatření spojená s jednáním o Rathově vydání nepřiměřená.

„V jednom má David Rath pravdu a to v tom, že se na ten případ nasadili takové síly a takové prostředky, jaké nemají obdoby. Jenom dát prostorový odposlech stojí velké úsilí, to se dělá několik týdnů, stojí to šílené peníze musí se nasadit spousta lidí. Má pravdu, že tady se asi nešetřilo, že tam nějaká účelovost nebo zacílenost asi byla,“ řekl poslanec ČSSD a někdejší ministr vnitra František Bublan. Předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek zase kritizoval údajnou mediální kampaň, která vypukla po Rathově zatčení. „Byl již jaksi předem nejen odsouzen, ale také politicky a vlastně i lidsky popraven,“ prohlásil.

Vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání dnes podpořilo 183 poslanců. Proti se vyslovili jen Pavel Ploc (ČSSD) a nezařazený Jaroslav Škárka. Pět poslanců se hlasování zdrželo.