Kvůli právní zakázce Prahy pro Muzikáře padlo trestní oznámení

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Pražský zastupitelský klub ČSSD dnes podal trestní oznámení kvůli zakázce hlavního města na právní služby za zhruba 25 milionů korun, kterou získala bez výběrového řízení advokátní kancelář Karla Muzikáře Weil, Gotshal & Manges. Neznámého pachatele podezírají sociální demokraté z porušení povinností při správě cizího majetku, pletichy při veřejné soutěži a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. 

Praha zadání zakázky zdůvodnila časovou nouzí. Poradit potřebuje při chystané emisi dluhopisů ve výši až 200 milionů eur, zhruba 5,1 miliardy korun. Hlavní město musí totiž do 19. března zaplatit téměř 5,4 miliardy korun za dluhopisy z roku 2003. Částku chce uhradit z peněz určených na financování dostavby tunelu Blanka. Chybějící sumu poté pokryje z nové emise dluhopisů.

„Daná advokátní kancelář je jednou z nejlepších v zemi, má zkušenosti v případech, kdy zastupovala stát. Nikdo rozhodně současné vedení nemůže podezírat z toho, že by výběr kanceláře byl uskutečněn na základě osobních vazeb,“ sdělil již dříve primátor Bohuslav Svoboda.

Firma Weil, Gotshal & Manges je součástí skupiny advokátních kanceláří, které Praha před lety vybrala a jenž může v případě potřeby bez vypsání otevřeného výběrového řízení oslovit. Smlouvu s právníkem Karlem Muzikářem podepsala zástupkyně ředitele magistrátu Zdena Javornická.

„Nevíme, co bylo za 25 milionů korun provedeno. Navíc byla zakázka realizována bez souhlasu rady,“ upozornila zastupitelka za ČSSD Lenka Teska Arnoštová. Přitom se podle ní rada zavázala, že zakázky nad jeden milion korun musí projít přes souhlas radních.

Podpis smlouvy kritizoval také radní pro transparentní veřejnou správu a legislativu za TOP 09 Lukáš Manhart. „Já jsem touto skutečností velice překvapen, a je to pro mě důvod, se touto záležitostí zabývat,“ uvedl.

Zastupitelé za ČSSD zpochybnili celkový systém, jakým hlavní město vybírá advokátní kanceláře. „Musí to být za jasných podmínek,“ řekl předseda kontrolního výboru pražského zastupitelstva Petr Dolínek. V loňském roce v kapsách externích právníků podle něj skončilo 154 milionů korun, v roce 2011 pak 150 milionů korun. Opozičním zastupitelům se nelíbí zejména to, že město má přitom vlastní legislativně-právní odbor, který čítá zhruba 20 lidí a dalších 30 právníků je ve specializovaných odborech.

Sociální demokraté chtějí kvůli pochybnostem prověřit všechny zakázky, které rada města schválila od 1. ledna loňského roku. 

: