Léčitelství proniká na půdu univerzit, ČLK z toho viní sbližování s Čínou

Akupunktura

Akupunktura Zdroj: Profit

Olomoucká lékařská fakulta Univerzity Palackého zavede od příštího akademického roku volitelný předmět o tradičních léčebných naukách. Přednášky o alternativní medicíně nabízí letos poprvé i pražská 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

„Předmět má ambici seznámit studenty s principy tradičních léčebných metod, jako je ajurvéda a čínská medicína, aby měl budoucí lékař o jejich principech a možnostech alespoň základní povědomí,“ uvedla proděkanka olomoucké lékařské fakulty Eliška Sovová.

Podle předsedy vědecké rady České lékařské komory Zdeňka Mrozka tento trend souvisí se státní politikou sbližování s Čínou. „Mám pocit, že se jednotliví představitelé předhánějí, kdo zavede čínštější medicínu,“ kritizuje Mrozek. Výsledky podle něho nelze předvídat. „Záleží na tom, jak seriozně to bude brané,“ míní.

Některé alternativní metody jsou bezpečné, od těch nemusí lékaři pacienta zrazovat, i když nemají prokázaný účinek. Nikdy by ale kvůli nim pacient neměl odkládat léčbu. Předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpán Svačina varuje před možnými důsledky politické podpory, které se nyní tradiční čínské medicíně dostává, a bez váhání ji označuje za „z více než devadesáti procent“ šarlatánství.

Některé fakulty nabízejí medikům poznání z oblasti nevědeckých metod už déle

Lékařské špičky kritizují i vznik kliniky čínské medicíny, kterou má CEFC postavit přímo při Fakultní nemocnice Hradec Králové. Děkan hradecké lékařské fakulty Miroslav Červinka ovšem uvádí, že alternativní medicína na spolupracující nemocnici nezatěžuje výuku. „Nepovažuji za vhodné směšovat výuku našeho typu s jinými systémy lékařství,“ řekl Červinka.

Některé fakulty nabízejí medikům poznání z oblasti nevědeckých metod už déle. V Plzni mají studenti možnost praktických cvičení na onkologické klinice na téma možné využití prvků alternativní medicíny pro onkologicky nemocné.

Na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy učí dokonce šéf Komory tradiční čínské medicíny Jiří Bílek. Tato organizace žádá mimo jiné zavedení plnohodnotného studia čínské alternativní medicíny na vysokých školách a uznání profese „praktik tradiční čínské medicíny“.

Děkan 1. lékařské fakulty UK Aleksi Šedo: Tradiční čínskou medicínu nešíříme, učí se o ní z pohledu, co není moderní medicína
Výuka budoucích lékařů na 1.LF UK je zaměřena na medicínu založenou na důkazech. V rámci volitelných (tedy nepovinných) předmětů se mohou studenti seznámit se základy akupunktury nebo na Ústavu dějin lékařství i s tradiční čínské medicíny.

Ovšem z pohledu toho, co není moderní evropská medicína, v jejím historickém a kulturním kontextu. S extenzí výuky lékařských předmětů mimo hranice vědecké medicíny nepočítáme.

Vycházíme z toho, že lékař je povinen poskytnout pacientovi péči podle současné úrovně poznání. Taková péče musí v maximální míře spojovat doloženou bezpečnost a účinnost. Budoucí lékaři potřebují nejen množství poznatků, ale i vědecký způsob myšlení, jehož součástí je trvalá vnitřní oponentura a kritičnost.

Je jistě správné, když lékař, stejně tak jako jakýkoliv jiný profesionál, vidí za hranice svého oboru. Jeho pohled ovšem musí být veden racionalitou a opírat se o fakta, nikoli o geografii či politiku. V tomto směru nevidím důvod, proč by měla být preferována (či dokonce systematicky vyučována) právě tradiční medicína čínská a ne třeba indická, africká, středověká evropská či jakákoli jiná.

Není to tak, že bychom v rámci výuky propagovali tradiční čínskou medicínu. Ovšem i medicínu z doby stavitelů pyramid zmiňujeme ve výuce o historii lékařství.

 

Čínská medicína v Mladé Boleslavi by měla být do poloviny roku


O dokumentu České televize, který mapuje praktiky pražského centra Aktip, čtěte zde >>>