Legální drogy budou jen na elektronický předpis

konopí

konopí Zdroj: profimedia.cz

Elektronický recept znovu ožívá. Pokud vše půjde dle představ zákonodárců, od počátku roku 2013 se začne aktivně užívat. Prozatím jen pro kategorii receptů s modrým pruhem, na něž se vydávají omamné a návykové látky. „Elektronická preskripce se vyzkouší jako model na konopí včetně dalších opiátů. Shodli se na tom jak představitelé lékového úřadu tak i resortu zdravotnictví,“ vysvětluje poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

V souvislosti se změnami zákonů, jejichž cílem je legalizovat konopí pro léčebné účely bude nově zaveden eRecept. Novely zmíněných zákonů by se měly ve druhém a třetím čtení projednávat na zářijové schůzi sněmovny.

Vzhledem k tomu, že nad tímto krokem panuje mezi poslanci shoda napříč politickým spektrem, nemělo by nic bránit tomu, aby změny platily počátkem příštího roku. Na ostatní kategorie léků by se pak mohl eRecept rozšířit o rok později. „Bude to v rámci nové koncepce eHealth, jež bude spuštěna k lednu 2014,“ upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Protože užití marihuany k rekreačním účelům ani nadále nebude povoleno, je třeba, aby policie mohla snadno zjistit, že zadržený má u sebe konopné produkty legálně. K tomuto účelu je nejvhodnější právě centrální elektronické úložiště dat. Díky eReceptu budou k dispozici data, kdo tyto látky užívá, který lékař je předepsal a která lékárna je vydala. Lékárníci elektronickou preskripci vítají. „Tyto recepty nelze padělat a navíc administrativně ulehčí život provozovatelům lékáren,“ zdůrazňuje předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Elektronické předpisy na léky. Ilustrační fotoElektronické předpisy na léky. Ilustrační foto|Profimedia.cz

Na recept s modrým pruhem se předepisují léčiva, jejichž evidence a použití je pod nejpřísnějším dohledem. I dnes se informace o výdeji omamných a návykových léčiv sledují v centrálním registru Ústavu zdravotnických informací a statistiky, především těch, které se užívají jako substituční drogy, jako je například Subutex či Metadon. Informace do něj zapisuje ale pouhá pětina předepisujících lékařů. Například Subutex ale v nemalé míře uniká na černý trh. Díky eReceptu ale získá Národní protidrogová centrály přehled o lécích, které jsou zneužívány. „Jeho zavedení pro omamné a návykové léky je dále podmíněno striktním oddělením, aby se tyto informace nemíchaly s ostatními daty, “ doplňuje náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Sejdeme se na "lajně"

Lékárny jsou dle Hampla na přijímání eReceptů připraveny, již dnes většina z nich vlastní potřebné vybavení včetně čtečky čárových kódů. Pacient může elektronický předpis získat třeba e-mailem. „Protože Úřad na ochranu osobních údajů už v roce 2010 konstatoval, že centrální úložiště receptů není v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, není nutné se dnes obávat zpochybnění navržené praxe úřadem,“ doplnil šéf lékárníků.

Elektronické předpisy na léky. Ilustrační fotoElektronické předpisy na léky. Ilustrační foto|Profimedia.cz

Připraven je i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který provozuje centrální úložiště receptů. „Pokud se předkladatel rozhodne řešit „recepty s modrým pruhem“ elektronicky, je Ústav schopen takový provoz technicky zajistit k datu nabytí účinnosti nové legislativy,“ potvrdil mluvčí Ústavu David Přinesdom. K léčivým látkám, které jsou vydávány pouze na recept s modrým pruhem, patří vedle substitučních drob a v budoucnu konopí například morfin, opiáty, amfetamin, fermetrazin a řada dalších. Jedná se celkem o 2375 variant léčivých přípravků.

Do konce letošního května bylo dosud vydáno sedmnáct a půl tisíce eReceptů, s celkovou výší úhrady ze zdravotního pojištění 10,5 milionů korun. Aktivně eRecepty předepsalo 195 lékařů, výdej proběhl ve 116 lékárnách.

EuroEuro