Legální marihuana k léčebným účelům prošla. Bude se dovážet

Million Marihuana March

Million Marihuana March Zdroj: CTK

Marihuana se bude oficiálně užívat ke zmírnění příznaků některých chorob. Konopí by si pacienti mohli podle novely, kterou schválii poslanci, legálně koupit v lékárnách, ale jen na elektronický lékařský předpis. Toto opatření má zabránit zneužívání látky. Normu musí ještě projednat Senát.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Novela má podle jejího spoluautora Pavla Béma (dříve ODS) zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty, kteří jej potřebují a kteří jej povětšinou už dnes stejně užívají, často bohužel v rozporu s českými zákony.

Bém zdůraznil, že novela nepředznamenává postupnou legalizaci „rekreačního využívání konopných produktů“. Nepřináší ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.

Proti přijetí novely se opětovně postavil Boris Šťastný (ODS), byť léčivé účinky konopí nepopíral. Novela ale podle něj přinese novou administrativu, nesystémově se vlamuje do lékového zákona kvůli jediné účinné látce a dostupnost léčivého konopí prý nijak nezlepší. Zákon označil za „populistický nesmysl roku 2012“, který v lepším případě nebude fungovat.

Pokud by podle něj marihuana byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění, stálo by to více než miliardu korun ročně. Bém tuto sumu zpochybnil s tím, že s proplácením léčebného konopí z pojištění norma nepočítá. Novelu nakonec podpořilo 126 ze 154 přítomných poslanců, proti byli jen Alfréd Michalík z ČSSD a šest občanských demokratů včetně Šťastného.

Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) čas na přípravu. Ústav má například vydávat maximálně pětileté licence pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany, které má být dvoukolové. Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena konopí. Jiří Rusnok (LIDEM) prosadil, aby cena měla mezi kritérii tříčtvrteční váhu místo poloviční. Zlevní to i cenu pro pacienty, míní.

Měsíční léčba konopím by podle předkladatelů měla stát nejvýše 1500 korun, podle kritiků ale skutečná cena bude mnohonásobně vyšší. Podle Jana Bureše (ODS), který se svými úpravami novely neuspěl, se náklady budou pohybovat „až okolo částky 9000 korun měsíčně“. Dva roky připravovaná novela má nabýt účinnosti do měsíce po jejím vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy ještě před koncem zimy v případě, že ji neodmítne Senát.

Z marihuany k léčení se dělá zbytečná věda, říkají pěstitelé