Lékaři Bartákovi zmírnil soud trest za sexuální násilí na 12 let vězeni

Lékař Jaroslav Barták, kterého státní zastupitelství viní ze sexuálního napadání asistentek, přichází 6. února k Městskému soudu v Praze

Lékař Jaroslav Barták, kterého státní zastupitelství viní ze sexuálního napadání asistentek, přichází 6. února k Městskému soudu v Praze Zdroj: ctk

Nejvyšší soud (NS) v kauze lékaře Jaroslava Bartáka částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí. Údajný pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování jedné bývalé asistence znovu projedná Městský soud v Praze. Další výtky byly spíše formální, u většiny skutků soud Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu trest 12 let vězení, o dva roky méně oproti původnímu verdiktu. Nynější rozsudek ale nemusí být definitivní, záleží na dalším postupu městského soudu.

„Je možné, že městský soud ten trest zvýší, anebo je další zákonná varianta, že upustí od uložení souhrnného trestu a nechá těch 12 let, které uložil Nejvyšší soud,“ řekl státní zástupce Jan Mrlík. Zrušená část rozsudku podle něj nebyla příliš podstatná.

Barták verdikt vyslechl bez emocí. Působil rezignovaným dojmem. K brněnskému soudu jej přivezla eskorta za přísných bezpečnostních opatření. Těžkooděnci vězeňské služby se zakrytými tvářemi a samopaly v rukou zůstali v jednací síni i při vyhlašování rozsudku. Při odchodu z místnosti na dotazy novinářů neodpověděl ani Barták, ani jeho obhájce.

Rozsudek byl většinou v pořádku

Podle předsedkyně senátu Věry Kůrkové byl původní rozsudek nad Bartákem z velké části v pořádku. „V převážné většině nelze Bartákovým námitkám přisvědčit, nelze je však zcela odmítnout,“ řekla Kůrková. Proto také NS atypicky svolal veřejné jednání, část rozsudku zrušil a sám ve zbytku znovu rozhodl o vině a trestu.

Není tak nutné znovu řešit vazbu a zopakuje se pouze projednání sporných skutků. Státní zástupce postup označil za překvapivý, ale z procesního hlediska perfektní.

Hlavní výtky NS se týkají jedné z obětí, kterou se Barták podle obžaloby pokusil znásilnit. Lékař dívce vyhrožoval tím, že ji nikdo nezaměstná, že ji zlikviduje, a dokonce ji zamkl v kanceláři. Bylo to však podle NS v reakci na to, že mu vyhrožovala ukončením pracovního poměru asistentky, nikoliv v situaci, kdy mu odpírala sex.

„Skutečně nelze říci, že by šlo o jednání jakkoliv sexuálně motivované,“ uvedla Kůrková. Ostatní výhrady NS jsou spíše formální.

Sex jako pracovní povinnost

Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Trestná činnost se odehrála v letech 2006 až 2011. Barták ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho naléhání. Někdy si pomohl tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací, upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Soudy jej původně postihly za šest znásilnění, pět případů vydírání, dále sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Nově Barták čelí také podezření z přípravy vraždy tří lidí. Jejich usmrcení prý plánoval s několika dalšími vězni. Obžaloba v případu zatím nepadla.

U NS už ve středu zaznělo hodnocení Bartákova chování ve věznici. Zpočátku prý měl problém přijmout režim, neposlouchal vězeňskou službu, ničil zařízení, verbálně útočil. Postupně se uklidnil, ubylo nadměrných požadavků i korespondence adresované různým institucím a osobnostem.