Lékaři musí myslet i na své zdraví, říkají odbory. Chystají stávku

předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel Zdroj: ctk

Lékařské odbory chystají další protest proti reformě ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Vyzývají lékaře v nemocnicích, aby se připojili. K protestu lékařské komory a 1.března ošetřili jen akutní pacienty. Na toto datum vyhlásila komora Den zdraví lékařů.

„Chceme, aby kolegové v nemocnicích, kde se dohodnou s managementem, si vzali tento den volno a péči omezili, aby bylo vidět, že jsme potřeba a že to bez nás nejde,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel.

Lékaři si mají udělat ten den také čas na své zdraví - odpočívat, nebo si dojít na vyšetření k lékaři, na které v běžném pracovním koloběhu nemají čas. Ambulantní lékaři v soukromých ordinacích si mohou v ten den vzít volno, jsou svými pány, v nemocnicích se ale zaměstnanci musejí domluvit, aby péče byla zajištěna.

„Hlavně si myslím, že 1.březen je jenom počátek něčeho dalšího, jeden den omezení péče asi nikoho nevyděsí. Musíme být připraveni na to, že v protestu musíme pokračovat, protože jsme přesvědčeni, že chystané změny jsou škodlivé,“ dodal Engel s odkazem na možnost společné podzimní protestní akce odborů zemí visegrádské čtyřky. Tam vedle ČR patří Slovensko, Polsko a Maďarsko. Situace je podle něj obecně tak špatná, že by to bylo i na celospolečenský protest. „Nemůžeme čekat, co tady z toho rozkradeného krámu zůstane,“ prohlásil.

„Jsem přesvědčen, že situace je velmi vážná, nejvážnější od roku 1989. Nemocnicím chybějí stamiliony korun ročně a nemají už rezervy,“ poznamenal Engel s tím, že jim podle něj nezbývá nic jiného než snížit platy a omezit poskytovanou péči. Ministr v reformních opatřeních na pacienty nemyslí, soudí.

Tiskovou konferenci uspořádaly odbory k druhému výročí podpisu memoranda. V něm vláda slíbila výrazný růst platů. Podle odborů byl jen v roce 2011, loni nemocniční lékaři místo deseti procent dostali 6,25, a to jen někde. Letos o peníze možná přijdou, přitom měli už mít trojnásobek průměrného platu v zemi. Podle odborů hrozí kvůli krokům ministra omezení péče.

Podle náměstka Petra Noska ale nehodnotí lékařské odbory situaci objektivně a nejsou ani schopny přiznat svůj podíl na vývoji. „Sliby memoranda byly podmíněny aktivním zapojením odborů do zefektivnění zdravotnictví, tedy i do naplňování reformy, což se nestalo. Takže se nemohou divit, že vývoj jde poněkud jiným směrem,“ řekl.