Lékaři se soudí o lékový patent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Léky
Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Monopol na lék sofosbuvir drží firma Gilead. Lékařské organizace chtějí, aby se v Evropě směla vyrábět generika.

Zdravotnická organizace Lékaři bez hranic podala u Evropského patentového úřadu námitku vůči patentu na léčivou složku sofosbuvir. Přidala se tak k dalším skupinám snažícím se prolomit monopol na výrobu pilulky, která je klíčovou složkou léčby hepatitidy C. Patent drží americký farmaceutický koncern Gilead Sciences.

„Tento patent může být a měl by být zpochybněn. Výzkum za sofosbuvirem není nový,“ tvrdí právní poradkyně Lékařů bez hranic Aliénor Devalièrová s tím, že Gilead si v Evropě účtuje za 12týdenní kúru neúměrných 59 tisíc dolarů. Cílem námitky je umožnit v Evropě vyrábět generika, která by léčbu zlevnila.

„Nemá to žádný okamžitý dopad na náš patent a naše právo výhradně prodávat léky Sovaldi, Harvoni a Epclusa v Evropské unii,“ uvedla ve svém prohlášení firma Gilead. Jmenované přípravky jsou obchodní značky léků na bázi sofosbuviru.

Lék uvedl farmaceutický koncern na trh v roce 2013. O pouhý rok pozěji už ovšem řešil americký Senát cenovou politiku firmy: Gilead stanovil cenu tisíc dolarů za pilulku, jejíž výrobní náklady jsou nižší než jeden dolar. Senát proti tomu nakonec nezasáhl, pod tlakem odborné veřejnosti však Gilead postupně snižuje cenu a některým rozvojovým zemím dokonce produkci generik již umožnil.

Obdobná kontroverze vznikla již předloni kolem patentu na lék Daraprim, který se používá při léčbě HIV pozitivních lidí. Poprask způsobil investor Martin Shkreli, který patent koupil a rázem zvedl cenu o pět tisíc procent na 750 dolarů za pilulku. K redukci ceny došlo až po vlně zdrcující kritiky, k níž se připojil i americký exprezident Barack Obama.

Podle ředitele české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka však tento případ s kauzou Daraprimu nelze srovnávat. „On jen koupil hotový preparát. Gilead si do ceny promítá náklady na dlouhý vývoj léku,“ připomíná. „V poslední době se na trhu objevily konkurenční přípravky. Výrobek Gileadu už tedy nebude mít takový monopol, jaký měl přede dvěma lety,“ dodal Dvořáček.

Žloutenkou typu C, která může být i smrtelná, je ve světě nakaženo 80 milionů lidí. Patent na sofosbuvir už zamítly úřady v Egyptě, Číně či na Ukrajině. V současnosti posuzuje námitku proti patentu úřad v Brazílii, kde nemocí trpí přes 1,6 milionu lidí, ale kvůli vysoké ceně si zatím mohlo léčbu dovolit jen 30 tisíc pacientů.