Lékový ústav vypíše kvůli e-receptům zakázku za 60 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Lepší a robustnější. Takový má být nový systém pro elektronické recepty, který shání Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). O zakázku s předpokládanou hodnotou 58,4 milionu bez DPH se mohou firmy hlásit do příštího týdne. Díky elektronickým receptům by mohli pacienti získat seznam, co jim lékaři předepsali.

„Tyto záznamy budou dostupné pacientovi a dále podle rozhodnutí pacienta, komu udělí souhlas, i lékařům,“ říká Monika Knobová z tiskového oddělení SÚKL. Lékový ústav vypsal zakázku i proto, že od roku 2018 mají lékaři psát recepty elektronicky povinně. Tím se nápor na úložiště elektronických receptů znásobí.

Zároveň se ale chystají další změny legislativy podle ministerské koncepce elektronizace. Jaké návrhy projdou, přitom zdaleka není jasné. Některé funkce, na které má být kupovaný systém připraven, tak možná nikdy nebudou potřeba.
„Systém počítá se širokou možností reagovat na případné změny funkcionalit vyplývajících z legislativy či koncepce eHealth,“ uvádí Knobová.

Systém má být připravený na komunikaci se základním registrem, kde by se ověřovala identita pacientů, nebo na vydávání elektronických žádanek o vyšetření, které by si lékaři posílali mezi sebou. Elektronické recepty v Česku zavedl zákon z roku 2007, první byl předepsán až v roce 2011.

Přečtěte si:

Dodnes je předepisuje jen zlomek lékařů. Nedošlo zatím na zamýšlené sofistikované využití e-receptu jako okamžité hlídání interakcí mezi léky nebo posílání receptu přes zabezpečené elektronické zprávy. E-recept se hůř falšuje, méně se při jeho psaní a vydávání chybuje a lze ho vydat na dálku.

Podle dotazů zveřejněných u vyhlášené zakázky mají někteří zájemci ze zadání zakázky dojem, že je výhodnější pro firmy, které už mají systém hotový a nemusejí jej vyvíjet.

Donedávna lékový ústav spolupracoval s firmou Tronevia. Nedohodly se na pokračování smlouvy a vedly spor o práva nakládání s aplikacemi. Původně úložiště elektronických receptů dodala firma Aquasoft, která také pomáhala ústavu se zprovozněním nynějšího provizorního řešení. Lékový ústav vydal během prvních let za zavedení systému elektronických receptů asi 80 milionů korun.

Elektronický recept není povinný, ale s výjimkami
Ministerstvo zdravotnictví se chystá zmírnit povinnost pro lékaře předepisovat od roku 2018 léky elektronicky. „Ministerstvo navrhne úpravu zákona o léčivech, která přesně definuje výjimky, kdy povinnost nebude muset být plněna,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Takovou okolností, kvůli které by mohl lékař napsat recept propiskou na papírový formulář, by mohl být výpadek elektřiny, internetu, anebo práce v terénu.