Lessy: Pražský policejní šéf by měl zvážit rezignaci. Odchází Husák

Martin Vondrášek, Petr Lessy

Martin Vondrášek, Petr Lessy Zdroj: ctk/Michal Kamaryt

Policejní prezident Petr Lessy vyzval šéfa pražské policie Martina Vondráška, aby kvůli mnohým pochybením v postupu policie po nehodě lobbisty Romana Janouška odešel ze své funkce. Přijal také již dříve nabídnutou rezignaci svého náměstka Vladislava Husáka v souvislosti s jeho kontaktem s Janouškem v minulosti. Vyšetřování případu Lessy odňal pražské policii a předal je do Hradce Králové.

Již v pondělí se Lessy i Vondrášek obrátili na Generální inspekce bezpečnostních sborů. Oba se dnes za pochybení policie omluvili veřejnosti.

Hradecká krajská policie si podle mluvčí Ivany Ježkové spis dnes přiveze z Prahy. „Od středy se začneme seznamovat se spisovým materiálem včetně všech zajištěných důkazů a shromážděných dat. Začne standardní vyšetřování,“ řekla Ježková. Případ podle ní budou řešit krajští vyšetřovatelé násilných trestných činů. Mluvčí doplnila, že informování médií o případu si vyhradilo dozorující pražské státní zastupitelství.

Lessy uvedl, že Vondráška vyzval „k vyvození osobní odpovědnosti“ dnes, odpověď čeká do konce týdne. „Jeví se mi tady podezření z celkem systémového selhání v tom, že žádný z příslušných služebních funkcionářů krajského ředitelství hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, anebo byl nečinný,“ řekl policejní prezident. Předpokládá prý, že Vondrášek nepatří k manažerům, kteří by „za všech okolností lpěli na své funkci“.

Husák nabídl svou rezignaci na post náměstka policejního prezidenta již ke konci loňského roku. Důvodem byly informace médií o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Janouškem, vedle nich tam byl například i bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS). Náměstek pro vnější službu tvrdil, že šel kolem Obecního domu a pouze se zastavil pozdravit své známé. Lessy dříve uváděl, že o budoucnosti Husáka rozhodne po dokončení plánů na reorganizaci policejního prezidia.

„Vzhledem k tomu, že chci, aby policie nebyla jakkoli zpochybňována v této kauze, tak vám oznamuji, že byť není sebemenší podezření, že by pan náměstek Husák i v řádu několika měsíců vůbec komunikoval s panem Janouškem, přesto jsem přijal jeho nabídku k rezignaci,“ uvedl dnes Lessy. Husák by měl skončit nejpozději do konce května po dokončení úkolů souvisejících s organizačními změnami policejního prezidia.

Policisté vyšetřující nehodu měli Janouška podle Lessyho na místě zadržet a informovat o tom státního zástupce. „To byl zcela zlomový okamžik, který předznamenal vývoj dalších událostí,“ podotkl policejní prezident. Neměli mu dovolit ani manipulovat s telefonem, jak je zřejmé z videozáznamů některých médií.

Podle Lessyho neměl být Janoušek také po podání vysvětlení propuštěn, nýbrž umístěn do cely. „Byť zde byly dány důvody vazby minimálně útěkové, ale vzhledem k událostem mediálně známé osobnosti pana Janouška a možnosti ovlivňovat svědky byly zde možná dány i důvody koluzní vazby,“ prohlásil Lessy. Tím prý policie prodloužila dobu zahájení trestního stíhání a ohrozila i celý průběh trestního řízení.

Janoušek podle policie minulý pátek dopoledne v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji prý ale autem srazil a ujel. Žena skončila v nemocnici. Policie Janouška dostihla, při orientační dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Od neděle čelí obvinění z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.