Líčení s Nečasovou a exzpravodajci bylo odročeno na leden

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství 20. listopadu u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství 20. listopadu u Obvodního soudu pro Prahu 1. Zdroj: CTK

Několik měsíců očekávaný veřejný proces v kauze bývalé ředitelky sekretariátu předsedy vlády Jany Nečasové (dříve Nagyové), dvou exšéfů Vojenského zpravodajství a jejich podřízeným začal dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1. Čtveřice je obžalovaná ze zneužití pravomoci úřední osoby s až tříletou trestní sazbou. Všichni jakoukoli vinu odmítají. Řízení bylo po necelých dvou hodinách odročeno na 12. až 14. ledna.

Soudkyně zvažovala rozhodnutí o vyloučení veřejnosti z jednání při výsleších obžalovaných, které měly následovat po přečtení obžaloby. Nakonec hlavní líčení odročila na polovinu ledna kvůli námitce Pohůnkova advokáta Michala Hráského, podle kterého je nutné požádat ministerstvo obrany o zbavení mlčenlivosti u vojenských důstojníků. Mělo by se týkat období již od roku 2010, tedy dva roky před tím, než se staly první skutky popisované obžalobou, u kterých jsou zpravodajci již mlčenlivosti zbavení.

Podle advokáta totiž exředitelé rozvědky a zpravodajec potřebují pro svou obhajobu mluvit také o předchozích případech a metodách práce. Vzhledem k tomu, že se chtějí vyjadřovat k utajovaným skutečnostem, lze předpokládat, že veřejnost nedostane možnost sledovat jednání v síni. V lednu se má pokračovat výslechem obžalovaných a jejich vyjádřením k tvrzením státního zastupitelství.

Ministerstvo žádá náhradu škody

Před odročením se řešila také škoda přes 125 tisíc korun, kterou podle obžaloby způsobil Kovanda s Pohůnkem ministerstvu obrany. Nečasová prý organizovala rovněž sledování řidiče expremiéra a zaměstnankyně Úřadu vlády, na které zpravodajci údajně najali dosud nezjištěnou detektivní agenturu. Zmocněnec ministerstva obrany Jan Půrek uvedl, že na uhrazení škody ministerstvo trvá.

Kovanda připomněl, že již dříve obraně navrhl zaplacení, úřad to ale odmítl. „V průběhu samotného trestního řízení jsem uvedl, že jsem připraven škodu uhradit, a na tom trvám,“ dodal. Pohůnek naopak nevidí důvod, aby se cokoliv platilo. „Jsem přesvědčen, že k žádné škodě nedošlo,“ řekl soudu.

Rozhodně je pro něj nepřijatelné, aby se ministerstvo hlásilo s nárokem na náhradu škody a zároveň říkalo: my s vámi nemůžeme peníze vypořádat dokud neřeknete, že jste vinen

Advokát Kovandy Jiří Matzner po jednání řekl, že o zaplacení usiluje jeho klient více než rok. Obrana ale prý úhradu podmiňuje tím, že Kovanda uzná svou vinu, což generálmajor odmítá. „Rozhodně je pro něj nepřijatelné, aby se ministerstvo hlásilo s nárokem na náhradu škody a zároveň říkalo: my s vámi nemůžeme peníze vypořádat dokud neřeknete, že jste vinen,“ řekl právník.

Po odročení hlavního líčení hovořili s médii pouze někteří advokáti, obžalovaní se novinářům vyhnuli, nebo se odmítli vyjádřit. Obhájce Nečasové Eduard Bruna řekl, že se jeho klientka důkladně připravovala a mrzí ho, že se nedostala ke slovu. „Myslím, že je připravená perfektně,“ řekl s tím, že její výpověď zabere zhruba hodinu a půl.

Další případy k soudu nedospěly

Možné zneužití armádní tajné služby je prvním případem ze značně rozvětveného vyšetřování, které se dostalo před soud. Dozoruje ho Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, podle něhož je současná manželka bývalého premiéra Petra Nečase pojítkem mezi více kauzami. Například čelí obvinění kvůli údajnému uplácení poslanců funkcemi nebo vynášení informací z Bezpečnostní informační služby podnikateli Ivu Rittigovi.

Ani po roce a půl od rozsáhlé policejní razie na Úřadu vlády a na dalších místech se však žalobci Ivu Ištvánovi a jeho podřízeným nepodařilo žádnou z těchto „větví“ dotáhnout do konce, tedy do fáze podání obžaloby.

Nečasová dostala roční podmínku, bývalé ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a Ondreje Páleníka mělo kázeňsky potrestat ministerstvo obrany a stíhání zpravodajce Jana Pohůnka bylo zastaveno. Právě olomoucké zastupitelství podalo proti červnovému verdiktu soudkyně Heleny Králové odpor, stěžoval si i jeden z advokátů obžalovaných. Vzhledem ke stížnostem musí nyní Králová případ projednat v hlavním líčení.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (vpravo) a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství přichází 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (vpravo) a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství přichází 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.|CTKJana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (vpravo) a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství přichází 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Navzdory tomu, že soudkyně nařídila pouze jednodenní proces, zřejmě nedokončí všechny výslechy. Podle Pohůnkova advokáta Michala Hráského připadají další termíny hlavního líčení až na únor, protože jednací síně jsou do té doby obsazené.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová uvedla, že o dalších jednáních rozhodne na místě soudkyně po dohodě s advokáty. Mělo by se stihnout čtení obžaloby, která není příliš rozsáhlá, a začátek dokazování, doplnila.

Policie prý Nečasové slibovala výhody
Jana Nečasová se ke svému případu podrobně veřejně vyjádřila až v knize Nečas Jany Nagyové, která vyšla minulý týden. Uvedla v ní i to, že mohla být spolupracující obviněnou, což ale odmítla, přestože by získala „všemožné výhody“. Podle Nečasové šlo zpočátku policii o jiné osoby než o ni. Vyšetřovatelé se ji měli snažit zlomit pomocí údajných úniků z trestního spisu, aby vypovídala úplně o všem a o všech: „Přišlo mi, že čekají, až se zhroutím.“