Lichtenštejnové prohráli další kolo boje o pozemky u Říčan

Konstantin z Lichtenštejna již dříve deníku E15 řekl, že po výroku soudu si rodina rozmyslí další postup.

Konstantin z Lichtenštejna již dříve deníku E15 řekl, že po výroku soudu si rodina rozmyslí další postup. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Rod Lichtenštejnů neztratil v rámci Benešových dekretů jen rozlehlé pozemky, ale také řadu sídel. Kromě jiného patřily aristokratické rodině zámky Plumlov nebo Velké Losiny. Nejvíc však Lichtenštejnové litují ztráty zámku Lednice s proslulým Lednicko-valtickým areálem a lichtenštejnské knížecí hrobky ve Vranově, kde jsou pochováni všichni jejich předci.
Lednice je jedno ze sídel, o které přišli. Rod Lichtenštejnů neztratil v rámci Benešových dekretů jen rozlehlé pozemky, ale také řadu sídel. Kromě jiného patřily aristokratické rodině zámky Plumlov nebo Velké Losiny. Nejvíc však Lichtenštejnové litují ztráty zámku Lednice s proslulým Lednicko-valtickým areálem a lichtenštejnské knížecí hrobky ve Vranově, kde jsou pochováni všichni jejich předci.
“Nadace, jejíž majetek chce český stát konfiskovat, má povinnost chránit svá práva. Je to jeden z důležitých účelů nadace,”uvedl Konstantin z Lichtenštejna
Konstantin z Lichtenštejna
Konstantin z Lichtenštejna
7
Fotogalerie

Nejvyšší soud ČR zamítl dovolání Nadace knížete z Lichtenštejna kvůli sporu o 600 hektarů pozemků poblíž Říčan, informovala ČT.  Už dříve soudy nižší instance přiznaly pozemky státu na základě Benešových dekretů. Podle Nadace šlo ale o protiprávní konfiskaci majetku.

 Už dříve princ Konstantin zastupující zájmy Nadace v rozhovoru pro E15 prohlásil, že “prvním krokem bude prostudovat výrok soudu, a pak se náš právní tým i rodina rozmyslí, co dál. Samozřejmě, že pak přichází v úvahu ústavní soud a nakonec soudy mezinárodní.”

Nyní je však zřejmé. že negativním rozhodnutím Nejvyššího soudu spor mezi státem a nadací zřejmě neskončí. "Je velmi úzké a formalistické. Budeme podávat ústavní stížnost," řekl ČT mluvčí knížecí nadace Michal Růžička.

Sporné pozemky v okolí Říčan byly v katastru nemovitostí zapsány na nadaci, jež je dědicem zesnulého knížete Františka Josefa II. Ten se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů. Okresní soud pro Prahu-východ ale v roce 2013 na žádost nadace potvrdil zápis v katastru, podle nějž pozemky patřily do dědictví Lichtenštejnů.

Podle státu zápis vznikl chybou úředníků, jež v minulosti přesně neoznačili majetek, který podle Benešových dekretů propadl státu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových proto podal na pozemky konfiskační žalobu. České soudy dosud pokaždé rozhodly v neprospěch nadace.