Licitace stran o šéfa NKÚ pokračují, kandidáta ČSSD podpořil Zeman

Sněmovna

Sněmovna Zdroj: ctk

Post šéfa nejvyšší kontrolní instance v zemi zůstane i po roce neobsazený. Poslanecká sněmovna se na výběru vhodného kandidáta ve včerejším tajném hlasování opět neshodla. Šance, že se to podaří na její březnové schůzi, příliš velké nejsou. Spory o obsazení vlivné funkce dál dělí nejen opozici a koalici, ale i vládní strany. Třeba ODS a LIDEM mají rozdílné názory na to, zda by byl vhodnější politik, nebo nestranický odborník. Zvednout ruku pro aktivního politika odmítají také ČSSD a TOP 09.

Mezi pěticí uchazečů je současný viceprezident úřadu Miloslav Kala, kterého nominovala ČSSD. Podle dostupných informací získal v tajné volbě 52 hlasů, ostatní kandidáti měli ještě menší podporu. Jde o místopředsedkyni sněmovního kontrolního výboru Zdeňku Horníkovou navrženou občanskými demokraty se ziskem 45 hlasů a někdejší náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou podporovanou TOP 09. Ta dostala 36 hlasů. Komunisté a Věci veřejné prosazují své poslance Vladimíra Koníčka a Josefa Novotného.

Teď se hraje o to, zda to bude ODS, nebo TOP 09, kdo se dohodne se socialisty. Ve sněmovních kuloárech se spekuluje o tom, že vedle Kaly by mohla získat podporu socialistů Trezziová výměnou za souhlas topky se zvolením exposlance ČSSD Stanislava Křečka zástupcem ombudsmana. I toho volí dolní komora parlamentu. A pokud by Kalovi dali hlas občanští demokraté, mohli by si pro Horníkovou nárokovat například místo viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu.

Šéf úřadu je volen na devět let, výběr sněmovny musí ještě stvrdit hlava státu. To je rovněž jeden z důvodů, proč Kala včera navštívil budoucího prezidenta Miloše Zemana. „O obsazení nejvyššího postu v kontrolním úřadu jsme se bavili. Myslím si, že můžu připustit, že mi fandí,“ řekl Kala. Zeman se podle něj zajímal o situaci v úřadu. „Probrali jsme plán kontrolní činnosti na letošní rok,“ dodal Kala při odchodu ze Zemanovy kanceláře v pražské Loretánské ulici.

NKÚ je bez prezidenta od loňského února, kdy ve funkci skončil František Dohnal. Toho soud pravomocně odsoudil za to, že poslancům odmítl poskytnout podklady pro prověrku úřadu.

Sněmovna souhlasí s misí do Mali

Poslanci souhlasí s vysláním českých vojáků do afrického státu Mali, kde budou působit v misi EU. Pokud návrh schválí i Senát, do Mali bude moci odjet až pět desítek vojáků. Náklady mise pro letošní rok se odhadují na 135 milionů korun, obdobnou částku by mělo Česko vydat také příští rok. Češi by měli v Mali nejprve hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. V dalších šesti měsících se pak zapojí do výcviku jednotek malijské armády.