Lidovce dál povede Bělobrádek, chce rozlomit rudooranžové koalice v krajích

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) Zdroj: ctk

Lidovce podle očekávání dál povede vicepremiér Pavel Bělobrádek, prvním místopředsedou se opět stal Marian Jurečka. Uspěli v dnešní volbě na sjezdu KDU-ČSL ve Zlíně. Předseda Bělobrádek získal hlasy drtivé většiny delegátů. Z 275 přítomných mu důvěru dalo 251, protikandidáta neměl.

„Teď bude mým úkolem sledovat, jak bude zvolen zbytek předsednictva. Předpokládám, že část zůstane, část bude doplněna,“ řekl po zvolení novinářům Bělobrádek. Dodal, že vznikla i komise, která se zabývá vnitřním životem strany. Míní, že cesta k deklarovanému cíli otevřít stranu více lidem je v komunikaci. Toho, že česká veřejnost lidovce nepřijme, se neobává. „Křesťanská demokracie vyhrává i v zemích, kde voliči nejsou rozhodně jen typičtí lidovci,“ řekl.

Lidovce si zvolili i druhého muže strany, stal se jím Jurečka. Získal 148 hlasů z 278 odevzdaných hlasovacích lístků. Téměř 100 hlasů bylo ale neplatných kvůli chybám delegátů. Rovenský získal 33 hlasů.

„Věřím, že budeme dobrý tým, který povede příští dva roky KDU-ČSL k ještě lepším volebním výsledků,“ reagoval Jurečka na volbu. V kandidátském projevu poukazoval na týmový duch strany, který ji podle jeho mínění dostal zpět do Sněmovny. Za důležité považuje, že lidovci získali jistou rozhodnost. „Jsem rád, že když se jednalo o cestě prezidenta do Moskvy, zaznělo jasné lidovecké ne,“ řekl.

Kritika Babiše

Lidovci zvolili i řadové místopředsedy, jimiž se stali Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Jiří Mihola a Ondřej Benešík. Neuspěli Miroslav Rovenský a Tomáš Zdechovský, oznámila volební komise. Dlouholetý místopředseda Roman Línek ani místopředsedkyně Klára Liptákové funkce neobhajovali.

Bartošek se ve svém projevu v podstatě kritizoval koaliční ANO a jejího šéfa Andreje Babiše. „Pokud připustíme premisu, že stát je firma, v tom případě sami pomůžeme destrukci demokracie v této zemi,“ řekl. Povinností lidovců podle něj je hájit svobodu, která je založena na volné soutěži politických stran.

Podle bývalé europoslankyně a ministryně zdravotnictví Roithové stojí za návratem KDU-ČSL do Sněmovny odvaha dát si do čela mladé muže, sice talentované, ale bez zkušeností z větší politiky. Omlazení strany tak bylo podle ní ku prospěchu. Varovala před pokušením populismu, které by podle ní mohlo stranu vrátit zpět do situace po volbách v roce 2010.

Uspěje proti koalicím ČSSD a komunistů?

Lidovci by měli v krajských volbách rozlomit rudooranžové koalice, řekl předseda Pavel Bělobrádek při projevu. Je přesvědčen, že strana ve volbách, které se budou konat příští rok na podzim, může získat několik hejtmanů.

„Čekají nás krajské volby příští rok. Je potřeba v krajích rozlomit rudooranžové koalice. Není možné, aby krajská školství vedli komunisté,“ řekl Bělobrádek. V několika krajích sociální demokraté vytvořili koalici s komunisty. KDU-ČSL má podle Bělobrádka na to, aby zaútočila na vítězství v několika krajích sama nebo v koalicích a aby po několika letech opět měla své hejtmany.

Sociální demokraté s komunisty uzavřeli koalice v devíti krajských zastupitelstvech. Hejtman za KSČM je pouze v Ústeckém kraji. Krajské školství mají komunisté na starosti například v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, kde spadá pod radního Tomeše Vytisku a Táňu Šormovou.

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá považuje Bělobrádkův sen o rozlomení rudooranžových koalic v krajích za úsměvný. „O volbách rozhodují především občané,“ uvedla. „Pokud Bělobrádek doufá, že mu pomůže splnit sen jeho víra, myslím, že může být příští rok na podzim velmi zklamán,“ dodala Vostrá.

Pravdu prý nelze odhlasovat

Bělobrádek ve svém projevu ke zprávě předsedy zopakoval úspěchy lidovců ve volbách za poslední dva roky. Řekl, že straně se podařilo splnit tři cíle, které si vytkla před třemi lety, a to návrat do Sněmovny, oddlužení a vytvoření budoucnosti. „Ano, jsme zpátky,“ řekl Bělobrádek a sklidil potlesk delegátů. Úspěch straně podle něj umožnilo to, že zůstala konzistentní a nepodlehla tomu, aby se zbavila vlastních hodnot.

Šéf lidovců se zabýval i působením ve vládě. „Byly věci, které se nám nelíbí, byly věci, které jsme museli překousnout. Museli jsme přijmout věci, o kterých jsme si nebyli jisti, jestli jsou správné,“ řekl s tím, že to ale byla podmínka toho, aby lidovci mohli prosadit své volební priority. Těch je podle nich plněno z 80 procent.

„Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL nemá v této zemi alternativu. Jsme stranou konzervativní, stranou, která je přesvědčena, že jsou hodnoty, které nebudou většinové. Pravdu nelze odhlasovat,“ dodal.

Základní biografická data Pavla Bělobrádka:
25. prosince 1976 - narozen v Náchodě
2001 - absolvoval Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, Fakultu veterinární hygieny a ekologie, titul MVDr.
2001-09 - veterinární inspektor Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj
2003 - získal atestaci I. stupně na Státní veterinární správě
2004 - vstoupil do KDU-ČSL
2008-09 - místopředseda Mladých křesťanských demokratů
2008 - na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně získal titul Ph.D. v oboru ochrana zvířat
2009 - zvolen předsedou KDU-ČSL v Náchodě
2009-10 - krajský tajemník KDU-ČSL Pardubického kraje
2010 - vystudoval Vysokou školu CEVRO Institut, Liberálně konzervativní akademii (2009-2010)
17. října 2010 - zvolen do zastupitelstva města Náchoda (znovu zvolen 12. října 2014)
20. listopadu 2010 - zvolen předsedou KDU-ČSL (znovu zvolen 8. června 2013 a 23. května 2015)
11. června 2011 - oženil se; s manželkou Janou mají syna Josefa (2012) a dceru Anežku (2014)
14. října 2012 - zvolen do zastupitelstva Královéhradeckého kraje
2013 - absolvoval postgraduální program Bezpečnostní a krizový management, titul MPA
26. října 2013 - zvolen do Poslanecké sněmovny
31. října - 27. listopadu 2013 - předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL
27. listopadu 2013 - 29. ledna 2014 - místopředseda Sněmovny
29. ledna 2014 - jmenován členem vlády, místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace.