Lidovci vstoupili do jednání o vládě. Nevylučují předčasné volby

Pavel Bělobrádek a Jan Bartošek (KDU-ČSL) tvořili delegaci v Lánech na jednání s prezidentem Zemanem

Pavel Bělobrádek a Jan Bartošek (KDU-ČSL) tvořili delegaci v Lánech na jednání s prezidentem Zemanem Zdroj: ČTK

Hledáme cestu z vládního patu, tvrdí KDU-ČSL. Rozhodli se proto vyvolat jednání se všemi demokratickými stranami. Připouští i předčasné volby.

Lidovci hodlají aktivně vstoupit do jednání o druhém pokusu Andreje Babiše složit vládu. Podle šéfa strany Pavla Bělobrádka se situace změnila znovuzvolením Miloše Zemana prezidentem. Důležitý pro další vývoj bude únorový sjezd ČSSD, připomíná. KDU-ČSL chce znát také názory ostatních demokratických sněmovních uskupení na předčasné volby.

„Nelze všechno nechat jen v rukou Miloše Zemana a Andreje Babiše,“ řekl deníku E15 Bělobrádek. Strana má zatím informace od ANO, s nímž se sešla před druhým kolem souboje o Hrad. S SPD Tomia Okamury a komunisty debatovat nemíní. Vyzvala proto ke schůzkám ODS, Piráty, sociální demokraty, TOP 09 a STAN. „Budeme se jich ptát, jestli po volbách změnili své postoje. Jejich výsledek je jeden důležitý moment. Druhým bude sjezd ČSSD, po němž mohou být některé věci jinak,“ míní lídr lidovců.

Oba hlavní kandidáti na předsedu socialistů Milan Chovanec a Jan Hamáček už připustili, že rokování partaje může anulovat její dosavadní podmínku, aby ve Strakově akademii nebyl trestně stíhaný Babiš. Jenže ani pak by KDU-ČSL podle Bělobrádka svůj dosavadní postoj nekorigovala. „Budeme trvat na tom, že ve vládě nemůže být nikdo obviněný. Není v tom nic osobního proti Andreji Babišovi, jde o princip,“ podotkl s tím, že nabídl zástupcům ANO, aby žádný z možných partnerů neměl v kabinetu svého předsedu. Názor hnutí je však neměnný. Obnovená sestava babišovců, ČSSD a lidovců by přitom měla dohromady dostatečných 103 poslanců.

Bělobrádek nevylučuje předčasné volby, které by se mohly konat na podzim spolu s komunálními a prvním kolem senátních voleb. Předčasného souboje o sněmovnu se naopak ČSSD obává kvůli případnému dalšímu poklesu voličské přízně. „Jsou krajním řešením. Upřednostňujeme funkční vládu,“ dodal Bělobrádek.

Lidovci se dosud sešli se Starosty a nezávislými. Podle jejích šéfa Petra Gazdíka by situaci odblokovalo, kdyby Babiš netrval na funkci premiéra. „Nemůže vzniknout vláda bez ANO, ale může vzniknout vláda ANO a demokratických stran. To je, myslím, řešení,“ prohlásil. Kartami může zamíchat rovněž dubnový sjezd KSČM, pokud se do jejího čela místo pragmatického Vojtěcha Filipa dostane reprezentant tvrdého jádra Josef Skála. Komunisté zatím jako jediný vyjadřují ochotu Babišův menšinový kabinet tolerovat.