Liška skončil v čele Strany zelených. Vaz mu zlomily eurovolby

Ondřej Liška

Ondřej Liška Zdroj: ctk

Předseda zelených Ondřej Liška rezignoval. Důvodem je především neúspěch strany v evropských volbách, v nichž získala 3,77 procenta hlasů a zůstala bez mandátu. Svou rezignaci oznámil na odpolední tiskové konferenci.

Liška, který byl lídrem evropské kandidátky zelených, již po oznámení výsledků hlasování hovořil o neúspěchu a možné rezignaci. Její termín zvolil tak, aby mohl odstoupit na příštím zasedání republikové rady zelených. Stranu poté povede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Nového řádného předsedu zelení zvolí na sjezdu, který by se mohl uskutečnit po podzimních komunálních volbách.

Zelení si tak 8. června zvolí nové vedení. Liška pozitivně ohodnotil výsledek strany, nicméně neprolomení 5% hranice považuje za neúspěch, proto z něj vyvodil důsledky. Šestatřicetiletý Liška vede zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala. V podzimních parlamentních volbách získala těsně nad tři procenta hlasů.

Zelení a piráti napadnou volby

Liška se rovněž se kriticky vyjádřil vůči klauzuli, která zmíněnou hranici stanovuje. Předsednictvo strany se proto rozhodlo podat ústavní stížnost, inspirováni nedávným judikátem německého soudu, na níž hodlá úzce spolupracovat s Českou pirátskou stranou, která stížnost hodlá podat také.

„Nesestavuje se žádná vláda, takže je nesmysl omezovat rozdělení mandátů,“ uvedl Liška. „My už máme k tomu zpracovanou analýzu a nepochybně tu stížnost podáme,“ dodal.

Ondřej Liška vede zelené téměř pět let, příliš úspěchů SZ neměla
Datum a místo narození: 14. července 1977 v Brně
Vzdělání: vystudoval Biskupské gymnázium v Brně a politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně
Současná funkce: předseda Strany zelených (od prosince 2009)
Působení v politice: v roce 2002 vstoupil do SZ, vyprofiloval se jako její zahraničně-politický expert; v letech 2003 až 2004 byl místopředsedou strany (odstoupil kvůli sporům s tehdejším vedením strany) a také předsedou Česko-rakouského fóra pro dialog; v letech 2003 až 2005 působil v zastupitelstvu městské části Brno-střed (výbor pro kulturu a školství); od června 2006 do června 2010 byl členem Poslanecké sněmovny; v roce 2007 byl místopředsedou poslaneckého klubu Strany zelených; od prosince 2007 do poloviny roku 2009 zastával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy; v září 2008 zvolen prvním místopředsedou Strany zelených (od 8. června 2009 po odstoupení předsedy Martina Bursíka stranu vedl) a 5. prosince 2009 byl zvolen předsedou strany; tuto funkci obhájil poprvé na stranickém sjezdu v listopadu 2010, podruhé na sjezdu v listopadu 2012 a zatím naposledy letos v lednu
Rodina: je ženatý a má dvě dcery
Ostatní:
- Strana zelených pod Liškovým vedením ve volbách opakovaně neuspěla. Například v roce 2010 získala jen 2,44 procenta hlasů a po čtyřech letech opustila Sněmovnu, v loňských předčasných volbách sice dopadla lépe, 3,19 procenta hlasů ale na vstup do parlamentu nestačilo. Lépe se SZ až na výjimky nevedlo ani ve dalších volbách, ať už do Senátu, zastupitelstev krajů nebo nyní do europarlamentu, kdy strana získala 3,77 procenta hlasů.
- Je autorem odborných textů a knihy Církev v podzemí (2000), která zmapovala skryté aktivity katolické církve v českých zemích v době komunismu.
- V letech 2000 až 2001 pracoval v Nadaci Fórum 2000. V roce 2005 spolu zakládal občanské sdružení Brno věc veřejná. Jako zastupitel městské části Brno-Střed Liška například spolupořádal kontroverzní výstavu o pochodu smrti brněnských Němců.
- Hovoří plynně německy a anglicky, umí francouzsky, rusky, polsky a italsky, učí se arabštinu a hebrejštinu. Občas vystupuje se skupinou Lesní zvěř, která hraje směs jazzu, hip hopu a drum’n’bassu.
- Má rád hory, dělal například průvodce v Alpách.