LOK: Platy lékařů se mohou opět snížit. Protesty ale zatím nehrozí

Platy lékařů se mohou opět snížit

Platy lékařů se mohou opět snížit Zdroj: Sedmicka

Přesně rok po odstartování kampaně lékařů Děkujeme, odcházíme je situace v českých nemocnicích klidnější, zhodnotil dnes protest šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle organizátorů dosud nejtvrdší odborářské akce v tuzemském zdravotnictví došlo od začátku března k navýšení platů lékařů prakticky ve všech nemocnicích. „I když ne všude do základních platů,“ poznamenal Engel.

Otázka ale je, jestli se současná výše příjmů udrží i v příštím roce. Za nepřijatelný proto označují odboráři návrh pojišťoven, které chtějí snížit úhrady na 95 procent letošního roku. „Spolu se zvýšením DPH a požadavky ostatních zdravotnických pracovníků na zvýšení mezd to znamená, že na vyšší platy v roce 2012 finance nebudou a nutně by muselo dojít k omezení poskytované péče,“ konstatoval Engel. Lékaři ale zatím podle něj nechtějí „třeštit zbraněmi“ a dávají přednost jednání.

Memorandum uzavřené mezi LOK a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) lékařům letos zaručuje zvýšení platu o 5 až 8 tisíc korun. Průměrný příjem jim tak v tomto roce stoupl ze 48 tisíc na 60 tisíc korun. Podle LOK se podařilo prosadit také změny v systému vzdělávání. Lékaři kvitují, že se od srpna snížily poplatky za atestační zkoušky a rozšířil se počet základních kmenů. V některých oborech došlo k úpravě atestační náplně tak, aby odpovídala současné praxi. Největším problémem v oblasti postgraduálního vzdělávání ovšem podle Engela nadále zůstává finanční náročnost atestační přípravy a nejasnost hrazení stáží na pracovištích vyššího typu.

„V nemocnicích, které nejsou přímo řízené ministerstvem zdravotnictví, je nadále umožněna atestační příprava až po podepsání tzv. kvalifikační dohody. Naopak ve fakultních nemocnicích stále přetrvává zaměstnávání mladých lékařů na formální úvazek 0,1, při čemž lékaři tráví v zaměstnání plnou pracovní dobu,“ řekl Engel.

LOK rovněž není spokojený s tím, že nemůže připomínkovat změny zákonů navrhované ministerstvem zdravotnictví. A zatím beze změny zůstává i další bod memoranda, který se týká přesčasových hodin. „V připravované vyhlášce o personálních standardech spatřujeme snahu legitimizovat současný katastrofální stav počtu lékařů v jednotlivých nemocnicích, který je z dlouhodobého hlediska neudržitelný a neumožní plnění zákoníku práce v oblasti přesčasů,“ uvedla místopředsedkyně LOK Jana Vedralová.

V rámci kampaně Děkujeme, odcházíme podala výpověď skoro pětina z asi 20 tisíc nemocničních lékařů. Od března tak hrozilo omezení péče v nemocnicích. Kraje chystaly krizové plány, zasedala Bezpečnostní rada státu. Po dlouhých jednáních se Heger s odbory dohodl na společné memorandu, které posvětila vláda. „Memorandum je pro nás závazný dokument. Mělo by to tak být také pro vládu. Odklon od memoranda je pro nás nepřijatelný,“ zdůraznil Engel.