Loupež století zůstává i po 12 letech nepotrestána

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jedna z největších a nejúspěšnějších loupeží v české historii nemá ani po bezmála 12 letech pachatele. Vrchní soud v Praze dnes již podruhé zrušil odsuzující verdikt nad dispečerem bezpečnostní agentury G4S Antonínem Saletou, který podle obžaloby pomohl skupince neznámých ozbrojenců s přepadením pancéřovaného transportního vozidla, ze kterého zmizelo 154 milionů korun.

Vrchní soud jednal o Saletově odvolání proti rozsudku pražského městského soudu, který Saletovi uložil devítiletý trest, neveřejně. Novináře o rozsudku informoval Saletův advokát Jaroslav Ortman.

Případ, kterému se přezdívá „loupež století“ se stal 16. září 2002 na pražské Evropské třídě. Neznámí pachatelé - někteří z nich byli oblečeni do policejních uniforem - tenkrát přepadli vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, které převáželo peníze ze Citibank a hrozili použitím výbušniny. Uloupené miliony se nikdy nenašly.

Obžaloba tvrdí, že lupiči měli uvnitř agentury informátora - bývalého vojáka a policistu Saletu, který krátce předtím povýšil ze člena posádky na operátora. Podle dnes zrušeného verdiktu městského soudu prozradil dispečer lupičům harmonogram jízd, trasu vozidla, složení jeho posádky i výši přepravované hotovosti. Proti Saletovi nicméně neexistuje jediný přímý důkaz. Městský soud založil svůj rozsudek především na tom, že Saleta po loupeži výrazně a nevysvětlitelně zbohatl a několik měsíců po události požádal agenturu o rozvázání pracovního poměru. Operátorem tak byl jen půl roku.

Žalobci dříve z účasti na loupeži vinili i muže spojené s Berdychovým gangem. Jan Zelený však spáchal sebevraždu ve vězení a Tomáš Půta byl stejně jako další obžalovaní Maroš Šulej a František Hajn zproštěn viny pro nedostatek důkazů. Saleta tak zůstává posledním obžalovaným v celé kauze.

Případem se bude nyní - již potřetí - zabývat městský soud.

Přepadení obrněného vozu vyneslo 150 milionů