Magistrát představil Metropolitní plán. Místo okraje města chce přestavět stará nádraží a továrny

Nádraží Praha-Vyšehrad

Nádraží Praha-Vyšehrad Zdroj: profimedia

Vily v Bubenči jsou v hrozivém stavu.
Vily v Bubenči jsou v hrozivém stavu.
Developerský projekt Rezidence Osadní v Praze 7.
Metropolitní plán.
Developerský projekt Rezidence Osadní v Praze 7.
12
Fotogalerie

Očekávaný návrh územního plánu pro Prahu je od pondělí přístupný veřejnosti. Připomínkovat jej začnou městské části, podnikatelé i obyvatelé hlavního města. Veřejné projednávání plánu by mělo začít na jaře příštího roku. 

Nový Metropolitní plán, který by od roku 2023 měl nahradit zastaralý územní plán z roku 1999, nově navrhuje například výškovou regulaci zástavby v Praze, výškové budovy by se měly omezit na oblasti Pankráce, Vysočan, Evropské ulice a určité části Prahy 4. Nové budovy by také měly vznikat spíše v tzv. transformačních územích, jako jsou staré továrny a nepoužívaná nádraží, než na volných pozemcích na okraji města.

„Plán, který máme, je odrazem přemýšlení o městě v 90. letech a my jsme v 21. století,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Plán nově také počítá s navýšením kapacity, tedy s vyšším možným přírůstkem obyvatel v Praze. Městským částem má také dávat možnost území dále regulovat vytvářením "malých" plánů s konkrétnějšími omezeními.

„Pro nás je Metropolitní plán dokumentem, v němž je tím nejkomplexnějším způsobem vyjádřena vize rozvoje Prahy na příští desetiletí. Je to rámec pro další dílčí plány a projekty, kterými se zabývá IPR, ale i mnoho dalších městských institucí,“ uvedl ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč. Právě na stránkách institutu nyní lidé naleznou novou verzi plánu, uvidí tam jednotlivé výkresy, mapy, dokumenty i harmonogram přípravy.

S plánem se mají nyní možnost seznámit jak městské části, tak i široká veřejnost, podnikatelé a developeři. Od jara 2018 začne veřejné projednávání plánu, magistrát očekává tisíce připomínek. „Připomínkovací proces je pro výslednou podobu dokumentu zcela zásadní, proto návrh zveřejňujeme již nyní,“ řekla Kolínská.

Plán je nyní posuzován v procesu SEA, který posuzuje vliv na životní prostředí a sociální a ekonomický rozvoj města, a podoba plánu se tak může ještě změnit.

Metropolitní plán napjatě očekávají developeři, podle kterých je třeba zjednodušit a zrychlit povolovací proces pro výstavbu. "Obecně je důležité, aby se podle toho dalo stavět. To znamená, že ten Metropolitní plán by měl být jednoduchý a naprosto přesně určující, co se v dané lokalitě dá stavět. Jednoduše stavět také znamená jednoduše povolovat. Potřebujeme, aby ten Metropolitní plán byl tak jednoduchý, aby se v tom stavební úřad vyznal a dokázal jednoznačně rozhodnout," řekl pro deník E15 předseda představenstva Trigemy Marcel Soural, který nechtěl komentovat novou verzi plánu, chce se s ní ještě seznámit.

V souvislosti s Metropolitním plánem panovaly v minulosti spory, kvůli kterým skončil v čele IPR Petr Hlaváček a dočasně také hlavní autor plánu Roman Koucký.

Neshody byly i mezi pražským magistrátem a ministerstvem pro místní rozvoj. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) totiž zakázala účast v komisi pro dokončení Metropolitního plánu spoluautorovi stavebního zákona a odborníkovi na územní plánování Tomáši Sklenářovi, prý kvůli střetu zájmů.