Maláčová po policejním zásahu na svém ministerstvu neodstoupí. Hamáček ji podrží

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na ministerstvu práce a sociálních věcí (24. 2. 2020)

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na ministerstvu práce a sociálních věcí (24. 2. 2020) Zdroj: Blesk:David Malik

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na ministerstvu práce a sociálních věcí (24. 2. 2020)
Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu i dopravy Karel Havlíček pro cestu do Benešova zvolili vlak.
Premiér Andrej Babiš (ANO) na návštěvě Středočeského kraje
4
Fotogalerie

Šéfka rezortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) figuruje v případu obvinění dvou úředníků ministerstva z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky pouze jako svědkyně. Navíc žádnou stamilionovou IT soutěž na rozdíl od odvolaného exministra dopravy Vladimíra Kremlíka nevypsala.

To jsou hlavní důvody, proč Maláčová odmítá rezignovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na tom, že pondělní zásah policie na ministerstvu je vážný problém.

„Pan premiér by měl uplatňovat presumpci neviny. Sám je obviněný, tak to jistě chápe,“ prohlásila Maláčová.

„Nemyslím si, že je to na odstoupení. Jedná se o velmi složitý konkurenční boj dvou firem. Celá situace se táhne už od roku 1993,“ podotkla v narážce na společnost OKsystem, která je téměř třicet let dodavatelem informačního systému pro vyplácení dávek. O kontrakt se pře s DXC Technology.

Ani šéf sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček si nemyslí, že by ministryně měla podat demisi. „Na hodnocení případu je brzy. Je třeba počkat, až bude jasné, co se stalo,“ uvedl. Je přesvědčen, že Maláčová nic nezavinila. „Tu záležitost zdědila a snažila se ji vyřešit,“ míní.

Výběrové řízení na systém dávek odstartovala exministryně práce za socialisty Michaela Marksová.  

Babiš přiznal, že podstatu zásahu nezná. „Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení, situaci v jejím úřadu jsem dlouhodobě kritizoval,“ řekl s poukazem na to, že byl zatčen náměstek pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD), který byl jedním z nejbližších spolupracovníků Maláčové.

„Předpokládám, že mi premiér pošle další dopis a pevně doufám, že se k té věci konečně sejdeme, jak jsem několikrát žádala,“ reagovala ministryně.  

Podnětem k zahájení policejního vyšetřování mohly být trestní oznámení Nejvyššího kontroního úřadu, který se zaměřil na hospodaření rezortu práce v letech 2013 až 2018.

Poprvé se policie začala zajímat o IT zakázky ministerstva na podzim 2012. Tehdy ho řídil Jaromír Drábek (TOP 09), který se poprvé pokusil výměnit dlouholetého dodavatele OKsystem. 

Narazil však na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který kontrakt se společností Fujitsu Technology Solutions zrušil. Vedení rezortu mělo pochybit v tom, že nevypsalo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s Fujitsu.

Antimonopolní úřad od té doby vyhověl námitkám OKsystem několikrát.