Mariánský sloup se může na Staroměstské náměstí vrátit už příští rok

Vizualizace obnoveného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Vizualizace obnoveného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Zdroj: neoVisual

Vizualizace obnoveného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.
Díly obnoveného Mariánského sloupu, které jsou nachystané pro instalaci na Staroměstském náměstí.
Povalený mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze.
Stržení mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze 3. listopadu 1918.
Staroměstské náměstí s mariánským sloupem mezi roky 1885 - 1890.
10
Fotogalerie

Až si bude republika příští rok připomínat sté výročí založení Československa, bude při tom možná na Staroměstském náměstí v Praze i obnovený Mariánský sloup. Završí se tak více než čtvrt století úsilí společnosti pro znovuvybudování sloupu.

Úřad městské části Praha 1 už zahájil územní řízení. Po něm následuje stavební povolení. Magistrátní památkáři povolili opětovné postavení objektu už v roce 2014.

„Termín instalace Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí závisí na vydání stavebního povolení. Je možné, že to bude v roce stého výročí vzniku Československé republiky a stržení Mariánského sloupu,“ řekl E15.cz místopředseda společnosti pro obnovu sloupu Karel Kavička.  

Raně barokní sloup označil rozvášněný dav v roce 1918 za symbol Habsburků a povalil ho. Již při této přímé akci se účastníci shromáždění v čele s žižkovským anarchistou, bouřlivákem a přítelem Jaroslava Haška Frantou Sauerem střetli s odpůrci stržení sloupu.

Plán na obnovení Mariánského sloupu vzbuzuje emoce dodnes. A to i mezi historiky a památkáři. Odpůrci tvrdí, že sloup z dílny barokního sochaře Jana Jiřího Bendla symbolizoval rekatolizaci země.

Na Staroměstském náměstí se nedávno začala rovněž oprava věže Staroměstské radnice. Video zachycuje počátek rekonstrukce:

Nový sloup zhotovila Mariánská kamenická a sochařská huť, vedená akademickým sochařem Petrem Váňou. Vyhrála výběrové řízení společnosti pro obnovu sloupu, které vyhlásila již v roce 1998. Sochař Petr Váňa vytvořil také sochu Panny Marie, která bude umístěna na vrcholu sloupu. Socha je dočasně umístěna na provizorním kovovém sloupu u bočního vchodu do chrámu Matky Boží před Týnem hned u Staroměstského náměstí u příchodu z Celetné ulice.  

„Celá architektura sloupu je dokončena. Jednotlivé díly jsou deponovány na různých místech v Praze a v Jaroměři. Celková váha zhotovených dílů je 150 tun,“ dodal Kavička ze spolku pro obnovu památky. Celkové náklady na sloup převýšily čtyři miliony korun. Peníze se daly dohromady hlavně prostřednictvím sbírky.