Marksová chce větší porodnost: navrhuje prodloužení věku pro úhradu oplodnění

Krajské volby 2016: Michaela Marksová během tiskovky ve štábu ČSSD

Krajské volby 2016: Michaela Marksová během tiskovky ve štábu ČSSD Zdroj: Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Umělé oplodnění
Čtenářce Janě příroda zkrátka moc nepřála. Proto se rozhodla jít na umělé oplodnění. Jaká je ale její zkušenost? Šla by znovu?
Vše o testování embryí: Jak poznat, jestli dítě nezdědí rakovinu?
...
Michaela Marksová Tominová
7
Fotogalerie

Vláda se má zabývat návrhem na prodloužení věku, kdy zdravotní pojišťovny hradí ženám umělé oplodnění, o pět let. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. „Česko se svou nízkou mírou plodnosti musí reagovat na demografické a společenské změny a umožňovat zakládání rodin i v pozdějším věku všem skupinám obyvatelstva,“ zdůvodňuje úřad v oficiálním dokumentu.

Pro samoplátce stojí jeden cyklus umělého oplodnění zhruba 30 tisíc korun. Svou ambici podpořit umělé oplodnění avizovala Marksová už v červenci jako součást koncepce rodinné politiky. Nyní našla příležitost předložit konkrétní návrh změny zákona, a to v rámci projednávání novely zákona o zdravotním pojištění z pera ministerstva zdravotnictví.

Ačkoli dříve ministerstvo zdravotnictví o posunutí věku pro úhradu umělého oplodnění uvažovalo, teď se zdá, že u něj Marksová podporu nenajde. „Musím znovu zopakovat − podmínky pro úhradu umělého oplodnění ze zdravotního pojištění jsou v Česku poměrně velkorysé. Nevidím žádný důvod je měnit,“ napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

A to dva dny poté, co mu přišly návrhy Marksové. Otázka je citlivá i kvůli tomu, že ministr financí Andrej Babiš prostřednictvím svého fondu Hartenberg investuje v byznysu s umělým oplodněním. Jeho síť reprodukčních klinik má v Česku výrazné postavení. Podle dat VZP tvořily v roce 2015 platby pro kliniky fondu Hartenberg třetinu výdajů na umělé oplodnění.

„Nám to finančně žádný rozdíl neudělá,“ řekl o možném prodloužení věku na jaře Jozef Janov, ředitel fondu Hartenberg. Věří ale, že během nejbližších let se věk žen k 45 letům posune. Ročně provedou reprodukční kliniky v Česku zhruba 30 tisíc cyklů umělého oplodnění, zdravotní pojišťovny za ně vydají asi 300 milionů korun.

Jak hradí umělé oplodnění zdravotní pojišťovny

Současnost:

• Do 39. narozenin ženy.

• Nanejvýš čtyřikrát za život, pokud bylo v prvních dvou případech přeneseno jen jedno embryo.

• Léky, kterými se pacientka musí hormonálně stimulovat, jsou hrazeny částečně, pacientka na ně doplácí. Platí se za specifické laboratorní vyšetření nebo jiné techniky oplodnění vajíčka.

Změny podle Marksové:

• Do 44. narozenin ženy.

• Až šest cyklů za život, pokud se v prvních třech cyklech použilo vždy jen jedno embryo.

• Pokud by žena měla postupně z umělého oplodnění dvě děti, ze zdravotního pojištění by bylo hrazeno až osm cyklů.

• Úhrada veškerých léčivých přípravků při podstoupení umělého oplodnění.