Martin Roman 100 milionů na rekonstrukci Mánesu nedá. Padají první žaloby

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: E15

Vizualizace budoucích vstupních prostor galerie Mánes
Vizualizace kavárny
Takto by měla vypadat budoucí podoba restaurace
Pohled na novou restauraci z jiného úhlu
Vizaulizace velkého výstavního sálu
7
Fotogalerie
Dlouho připravovaná rekonstrukce známé pražské výstavní galerie Mánes, do které chtěl investovat i šéf dozorčí rady ČEZ Martin Roman, skončila ve své třetině. Vlastníkovi galerie, Nadaci českého výtvarného umění, nyní chybí na dokončení stavebních prací zhruba 100 milionů korun. A padají už i první žaloby - bývalé vedení nadace, které muselo loni v listopadu kvůli financování nedobrovolně odejít, se bude bránit soudně.

„Stavební práce jsou pozastaveny do doby vyjasnění financování rekonstrukce. Úvěr, který jsme měli dlouhodobě dojednaný a jenž se dočasně zadrhnul na vyřešení otázky ručení, naši nástupci, pokud vím, nedotáhli a prakticky o něj přišli,“ uvedl bývalý předseda správní rady Martin Pavala.

Kromě úvěru přišla nadace také o mecenáše, předsedu dozorčí rady ČEZ Martina Romana, který chtěl do stavby poslat sto milionů korun. Roman se však snažil podle Pavaly výměnou za peníze ovládnout správní radu a požadoval z devíti míst šest obsadit vlastními lidmi. S tím však správní rada nesouhlasila.

„Žádná jednání o mé účasti na financování rekonstrukce budovy nevedu. V současné době věnuji své prostředky a úsilí v charitativní oblasti především vzdělanosti, tedy projektu Čtení pomáhá a Porgu,“ sdělil serveru E15.cz Martin Roman. „Mánes je nádherné a unikátní místo a věřím, že se brzy zase vrátí k výstavní činnosti,“ dodal.

Ředitelka Nadace českého výtvarného umění Dagmar Baběradové na dotaz E15.cz ke způsobu financování rekonstrukce odpověděla, že se k tomu nebude vyjadřovat a odkázala na správní radu.

Rekonstrukce výstavní galerie Mánes je momentálně odložena "k ledu"Rekonstrukce výstavní galerie Mánes je momentálně odložena "k ledu" | Tereza Capkova

Čeká se jen na penízeČeká se jen na peníze | Tereza Capkova

Absenci mecenáše chtělo tehdejší vedení vyřešit bankovním úvěrem ve výši zhruba 120 milionů korun a jako záruka měla sloužit bance budova Mánesa. Podle zákona ale nesměla nadace objektem ručit, uvedl Pavala. Nový zákon, který by měl začít platit v lednu roku 2014, už prý s touto možností počítá. Úvěr se nakonec i přes komplikace Pavalovy podařilo dojednat, ale tahanice okolo financování ho stály předsednické místo. Stejně tak místopředsedu Petra Hejmu a Ivana Prokopa. Správní rada jejich odvolání zdůvodnila závažným porušením zákona, statutu i etického kodexu nadace.

Na jejich místo nastoupili šéfkurátor Galerie hlavního města Prahy Karel Srp, který se stará podle Pavaly o soukromou Romanovu sbírku umění, a šéfrestaurátor Národní galerie Petr Kuthan. Post předsedy správní rady převzal výtvarník Petr Siegel.

Rekonstrukce Mánesa, jejíž předpokládaná hodnota činí 150 milionů korun, odstartovala v dubnu loňského roku. Stavební práce měly skončit v červnu letošního roku a už nyní je jasné, že tomu tak nebude. Rekonstrukci vysoutěžila společnost Skanska.

„Budoucí financování je předmětem právě probíhajících jednání. Stavební činnost na projektu je momentálně utlumena do doby uzavření dohody,“ uvedla tisková mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Rekostrukci Mánesa provádí společnost SkanskaRekostrukci Mánesa provádí společnost Skanska | Tereza Capkova

Hlavním architektem rekonstrukce je ateliér HMA, interiéry navrhla architektka Daniela Polubědovová. Současné vedení ale architektce bez udání důvodu vypovědělo smlouvu, nyní svůj názor změnilo. „Budeme se bavit o způsobu spolupráce, je to ve fázi jednání. Nic není jasné,“ řekla E15.cz Polubědovová.

Funkcionalistickou budovu Mánesa, jejíž stavba byla dokončená v roce 1930, navrhl Otakar Novotný. Od počátku 90. let se o objekt vedl restituční spor. Nejvyšší soud nakonec jako vlastníka určil Nadaci českého výtvarného umění.

: