Mezi policií a zbrojovkou zuří válka kvůli vestám, útvarům jich chybí 5500

Nutnost. Policejní odbory kritizují, že útvarům v současně době schází 5500 neprůstřelných vest, které
policisté nutně potřebují

Nutnost. Policejní odbory kritizují, že útvarům v současně době schází 5500 neprůstřelných vest, které policisté nutně potřebují Zdroj: archiv Euro

Vleklé rozvodové řízení s nejasným koncem připomíná spor mezi policejním prezidiem a Českou zbrojovkou Uherský Brod. Jde v něm o dodávku neprůstřelných vest za desítky milionů korun. Strážci pořádku jich urgentně potřebují několik tisíc.

Za policejními špičkami stojí ministerstvo vnitra v čele s Milanem Chovancem (ČSSD). Chyba je prý v zákoně o zadávání zakázek. „Pro oblasti, jako je bezpečnost, by měly platit výjimky, abychom mohli nakupovat bez výběrových řízení. Nemůžeme si dovolit, aby policie rok nebo více let neměla neprůstřelné vesty nebo auta potřebná pro výkon služby,“ řekl deníku E15 ministr.

Podle zbrojařské firmy komplikace způsobuje neschopnost nákupčích vypracovat jasné zadání a tendr průhledně uzavřít. Známý výrobce palných zbraní chce zvrátit loňské zrušení soutěže na 7500 vest za 85 milionů, v níž nabídl nejvýhodnější podmínky. V souboji s konkurencí nedávno získal podobnou zakázku od armády.

„Policejní prezidium postupuje netransparentně,“ napsal Chovancovi generální ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík.
Za pravdu mu dal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který už několikrát rozhodl, že anulované výběrové řízení má pokračovat.

„Zadavatel neuvedl jednoznačný, konkrétní důvod pro zrušení řízení,“ stojí v posledním verdiktu. I proti němu však vedení police stejně jako proti těm předchozím podalo rozklad, jehož vyřízení může trvat několik měsíců.

Odbory: Chybí nám 5500 vest

Do pře se vložily policejní odbory. Kritizují to, že útvarům chybí pět a půl tisíce vest. „Hlavním důvodem zablokování nákupu je obstrukční jednání neúspěšného uchazeče a dlouhé rozhodování ÚOHS,“ tvrdí šéfka správy majetku vnitra Alena Hýsková.
To Kovářík odmítá. Hýsková podle něj používá nepravdivé informace. „Nestěžovali jsme si proto, že by naše společnost byla neúspěšná. Naopak podala nejlepší nabídku a umístila se na prvním místě,“ stojí v jeho dopisu Chovancovi.

Zbrojovka napadla u antimonopolního úřadu to, že policejní prezidium nezákonně označilo za vítěze firmu Argun. Nákupčí nakonec museli dát uherskobrodské továrně za pravdu a výběr jejího konkurenta zrušit. Vesty se snaží zajistit od roku 2012. Za chybně definované parametry a netransparentní způsob hodnocení už jednou dostali pokutu.

Nákupčí opět změnili parametry. Chtějí méně odolné vesty
Uspokojit potřeby strážců pořádku je někdy nadlidský úkol. Týká se to také neprůstřelných vest, kde se už potřetí v krátké době změnily technické parametry, a tedy celé zadání. Zatímco donedávna policejní prezidium žádalo vesty s vyšším stupněm balistické ochrany, nyní chce naopak méně odolné.
Změna bezpečnostní situace

Snaha zajistit tisíce kusů této výstroje pro speciální útvary i běžné jednotky se táhne od roku 2012. Tehdy vypsaný tendr zkrachoval, další zahájili nákupčí vloni. Poptávali typ označený TBO 3 CZ/TON III, kde číslice stanoví odolnost vest. Tendr však kvůli údajně změněné bezpečnostní situaci zrušili – vesty prý musí mít ještě vyšší stupeň ochrany. Důvodem měla být únorová tragédie v Uherském Brodě.
Odolný a odolnější typ

Antimonopolní úřad argument o změně bezpečnostní situace označil za netransparentní a zrušil rozhodnutí šéfů policie anulovat tuto další soutěž. Odolnost třetího stupně totiž skýtá dostatečnou ochranu i proti střelám ráže devět milimetrů s ocelovým jádrem, které zabíjely v uherskobrodském baru. „Policejnímu prezidiu jsme uložili opatření k nápravě nezákonného postupu a sankční postih,“ uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj. Tím ale kauza táhnoucí se čtvrtým rokem nekončí. V srpnu vyhlásilo policejní prezidium další řízení. Obrátilo o sto osmdesát stupňů a chce vesty TBO 2 CZ/TON II, tedy méně odolný typ, než žádalo před rokem.