MF chce z Junckerova balíčku financovat malé firmy a energetiku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Projekty, které by firmy chtěly financovat s využitím takzvaného Junckerova investičního balíčku, by se hlavně měly týkat oblastí, které nelze financovat ze strukturálních fondů EU. Měly by se týkat především oblasti malých a středních podniků a energetiky. Informoval o tom Michal Částek z ministerstva financí.

Evropský fond strategických investic (EFSI) je ústřední částí investičního plánu, se kterým loni na podzim přišla nová Evropská komise Jeana-Claudea Junckera. V příštích třech letech má pomoci přilákat do evropské ekonomiky ze soukromých a veřejných investic až 315 miliard eur (8,6 bilionu korun). Zpočátku ho má tvořit 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu.

„Zaměření projektů by se primárně mělo týkat oblastí, které nelze financovat z kohezní politiky. Důvodem je, abychom si nevyčerpávali projekty, na které lze čerpat peníze z fondů EU. Na základě našeho předběžného seznamu se ukazuje, že by to měly být projekty v oblasti malých a středních podniků a v oblasti energetiky. To jsou pro nás dva klíčové sektory,“ uvedl Částek.

V rámci tzv. Junckerova balíčku již v létě uzavřela Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) dohodu s Evropským investičním fondem o další podpoře malého a středního podnikání v ČR. To umožní čerpat českým podnikatelům úvěry v celkové výši 4,4 miliardy korun. Pomocí záruk za úvěry tak podpoří půjčky pro až 1500 malých a středních firem.