Miliardář Světlík píše Nečasovi, kritizuje vyšetřování IT zakázky

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: E15

Policie začala při vyšetřování IT kontraktů na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) pátrat v nejvyšších patrech úřadu. Kromě bývalého náměstka Vladimíra Šišky a šéfa ministerského IT Milana Hojera jsou dnes podle informací E15.cz v jejím hledáčku i bývalí vysocí představitelé ministerstva vnitra. Úředníci vnitra za éry Ivana Langera uzavřeli rámcovou smlouvu na poskytování služeb a licencí s firmou Fujitsu Siemens, od které se následně vyšetřované zakázky na resortu práce odvíjely.

Podle kuloárních informací se detektivové zabývají údajně i o manažera firmy Siemens Enterprise Communications Tomáše Hájka, který je shodou okolností bývalým partnerem pražské Vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ta už se v médiích nechala slyšet, že by tato informace mohla být mediálně využita proti ní a tuto záležitost už z jejího popudu řeší i Policejní prezident Martin Červíček.

„Případem se zabýváme, stíháme několik osob, což jistě víte. Ale opravdu nyní nebudeme komentovat průběh našeho vyšetřování. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ zareragoval kuse na otázky ohledně vyšetřování dalších lidí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Vyšetřování se týká i Vítkovice Group, Světlík protestuje

Jenže do hry razantně nevstoupila jen Bradáčová, ale i miliardář a předseda společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík. Ten se kvůli vyšetřování, do nějž spadla jedna z firem jeho impéria, obrátil na premiéra Petra Nečase. S ministerským předsedou už o problému mluvil počátkem března na setkání Hospodářské komory v Ostravě, ale v dopise Nečasovi popisuje dosud ne úplně známá fakta. E15.cz kopii Světlíkova osobního listu získala z vládních kruhů. „V současné době se nejedná pouze o mediální kampaň proti společnosti Fujitsu, projektu, a MPSV. Na základě nepravdivých a zavádějících informací je útok veden především proti společnosti Vítkovice IT Solutions, Vítkovice a.s., i celé skupině Vítkovice Machinery Group. V neposlední řadě došlo i ke kriminalizaci současného ředitele Vítkovice IT Solutions, přestože se příprav projektu prokazatelně nemohl zúčastnit,“ začíná svůj dopis premiérovi Světlík.

„Většina nepravdivých tvrzení pochází z tvrzení společnosti OKSystem a Student Agency. Přitom právě společnost OKsystem byla poskytovatelem IT služeb pro MPSV předchozích 18 let, a lze konstatovat, že MPSV bylo pro OKsystem takřka výhradním klientem. Skutečností je, že OKsystem měl v roce 2011 výnosy ze zakázky na MPSV ve výši zhruba 480 miliónů korun, v roce 2012 se podíl jeho dodávek snížil a výnosy za tyto poskytované služby byly zhruba na úrovni 206 miliónů korun. Za této situace snad i lze pochopit konkurenční boj, ale ten by neměl být postaven na lživých údajích,“ pokračuje Světlík.

Za absurdní považuje miliardář především obvinění místopředsedy představenstva Vítkovice IT Solutions Vladimíra Měkoty, který se měl podle textu policejního obvinění domlouvat s ostatními dodavateli IT služeb. „V tom čase vůbec nepracoval ve skupině Vítkovice Machinery Group. Do konce března 2011 byl zaměstnán na České poště a od dubna byl osobou samostatně výdělečně činnou v oblasti poradenství,“ kroutí hlavou Světlík. Podle něj neměl žádné vazby s jeho skupinou do poloviny prosince uváděného roku. „Nikdy se tedy nemohl účastnit jakýchkoli debat vedoucích k porušení pravidel hospodářské soutěže,“ vysvětluje.

Nečas dopis dostal, chystá odpověď

Světlík svůj dopis poslal v kopiích i ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové a ministrovi dopravy Zbyňku Stanjurovi. Zatímco Müllerová vzkázala, že jej neobdržela, Petr Nečas přijetí miliardářova apelu potvrdil. Podle tiskového odboru vlády text dopisu nyní Nečasovi podřízení analyzují, aby připravili fundovanou odpověď.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím považuje rámcovou smlouvu se společností Fujitsu, od níž se propírané zakázky odvíjejí, za platnou. „Bere přitom v potaz i nepravomocné rozhodnutí ÚOHS, které ruší její dodatky č. 5 a 6. V této souvislosti MPSV připravuje řešení, vždy samozřejmě s cílem, aby sociální dávky byly v každém případě řádně vyplaceny. V současné době se chystá nová strategie resortu práce a sociálních věcí v oblasti ICT, která má obsahovat i tzv. krizový plán, po technické stránce je konkrétně v plánu konsolidace agendových systémů a samozřejmě také zajištění jejich provozu. To vše s jedním nebo více dodavateli vybranými v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ zareagovala na dotazy ohledně napadané smlouvy mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Vyšetřování případu rozpoutal jednatel už zmiňované firmy OKsystem Martin Procházka, když vloni 16. srpna podal trestní oznámení na protikorupční policii. Procházka v něm popsal průběh obměny dodavatelů na MPSV. Z textu trestního oznámení není ale zřejmé, jaké konkrétní trestné činnosti se měl kdo dopustit. V podstatě se vše točilo jen kolem stížnosti OKsytem na ÚOHS. Tehdejší náměstek Vladimír Šiška prý po Procházkovi požadoval stažení stížnosti, jinak si prý v resortu „neškrtnou“. Šiška i Hojer jakékoli podplácení popřeli.

Kdo zatím uvázl v policejních tenatech
Jako první si v říjnu převzali obálku s pruhem tehdejší první náměstek MPSV Vladimír Šiška a šéf IT Milan Hojer. Šiška strávil nějaký čas ve vazbě. 18. února pak protikorupční obvinila další lidi - z ministerstva práce, privátních IT firem a ministerstva vnitra. Šiška měl podle textu obvinění údajně spolu se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv uzavřít dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek. Čtyři firmy pak měly dle policie vyvinout na vlastní náklady nové systémy, přes něž by se pak dávky vyplácely. Kromě Šišky a Hojera byl obviněn ještě další ředitel IT odboru MPSV René Piták, jednatelé Fujitsu Technology Solution Radek Sazama a Jiří Řehák. Dalšími v řadě byl už zmiňovaný místopředseda představenstva Vítkovice IT Solution Vladimír Měkota, člen představenstva téže společnosti Pavel Kocour, jednatel firmy Digi Trade Radan Picek, jednatel společnosti Techniserv IT Luděk Telecký, jednatel firmy Skill a otec poslankyně Kristýny Kočí Antonín Kočí a ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu ministerstva vnitra Miroslav Duda.

Dopis Jana Světlíka premiérovi Petru Nečasovi