Miliardová digitalizace stavebního řízení. Nová vláda podpoří regiony a nájemní bydlení

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Šéf Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: E15 Michael Tomeš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dorazil do volebního štábu.
Šéf Pirátů Ivan Bartoš
3
Fotogalerie

K vládním prioritám v bytové politice pro následující volební období patří úprava nového stavebního zákona, s nímž souvisí zdigitalizování stavebního řízení i územního plánování. To by mělo přispět hlavně k rychlejšímu a transparentnějšímu povolování staveb, které v Česku patří podle dat Světové banky k nejsložitějším na světě. Ministerstvo pro místní rozvoj již vyhlásilo veřejnou zakázku na dodavatele informačních systémů a právě hodnotí podané nabídky.

Digitalizace stavebního řízení a územního plánování urychlí povolování staveb, takže je to krok správným směrem. Dobře zvládnout takto rozsáhlou digitalizaci bude ale pro státní správu velká výzva,“ hodnotí expert na reality a stavebnictví z poradenské společnosti KPMG Pavel Kliment.

Úpravu nového stavebního zákona předloží vláda v první polovině tohoto roku. Změnami by měla projít institucionální struktura stavební správy, což podpoří stavební úřady na úrovni obcí. Změnou projde také podoba Jednotného environmentálního potvrzení, které má přispět ke zjednodušení rozhodování v otázkách životního prostředí.

„Už nyní začínáme připravovat základní záměr nového Jednotného environmentálního potvrzení, zda ale bude JEP součástí procesu stavebního řízení, nebo bude vydáváno samostatně, bude teprve předmětem diskuze,“ vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová. Jistá není ani budoucí role Nejvyššího stavebního úřadu.

„Otázka centralizace či decentralizace stavebního řízení je otázkou politickou. Oba přístupy mají svá pro a proti. Projednání a prosazení změn stavebního zákona ale trvalo roky, takže bych byl opatrný v rychlých změnách,“ varuje Pavel Kliment.

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

Podpora výstavby v regionech

Úkolem nové vlády bude také co nejvíce přispět k řešení současné bytové krize umocněné rostoucí inflací. „Především musíme vytvořit zákon o dostupném bydlení. Ten nabídne obcím soubor volitelných nástrojů od různých forem poradenství v kontaktních centrech bydlení přes podporu bydlení v soukromém sektoru za využití státní garance až po výstavbu dostupných a sociálních obecních bytů,“ popsal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Podporu výstavby chce vláda směřovat hlavně do regionů, a smazat tak narůstající regionální rozdíly. Za tím účelem uvolní státní pozemky a převede je do vlastnictví obcí, aby na nich mohly být postaveny byty a související infrastruktura. Podpoří také zbourání zchátralých budov v intravilánech měst a obcí, pokud místo nich vzniknou nové domy pro bydlení.

„V programu se zavazujeme, že dáme dohromady architektonickou soutěž, ze které vzejdou projekty typových bytových domů, z nichž si budou moci města, obce i družstva vybírat. To, co nás stále nejvíce tíží, je dlouho trvající příprava a projednávání projektů. Projekty bytových domů, které v soutěži vybere stát, budou splňovat všechny podmínky, ať budou v Aši, nebo v Rožnově pod Radhoštěm,“ řekl dříve v rozhovoru pro deník E15 nynější ministr dopravy Martin Kupka.

Důraz na nájemní byty

Zřejmý je také důraz vlády na rozvoj nájemního bydlení. Podmínky výstavby chce nastavit tak, aby bylo možné na konci volebního období stavět deset tisíc nájemních bytů navíc. Investory chce k výstavbě motivovat snížením DPH nebo zkrácením odpisové doby z třiceti na dvacet let. Investoři si tak budou moci odečíst z daňového základu vyšší částku a odvedou státu nižší daň.

Cílem je také vytvoření cenové mapy pro výpočet obvyklého nájemného na úrovni obcí s rozšířenou působností. „Cenové mapy budou důležitým podkladem pro přípravu rozvojových koncepcí obcí, územní a regionální plánování, pro strategické rozhodování soukromých developerských subjektů i pro práci soudních znalců,“ řekl ministr Bartoš a dodal, že cenové mapy však nebudou závazným nástrojem pro regulaci cen nájemného.

Podporu nájemního bydlení hodnotí kladně i Kliment: „V nájemním bydlení je budoucnost dostupného bydlení. Oproti západní Evropě máme v Česku z historických důvodů vysoký podíl vlastnického bydlení. To se ale v budoucnu stane čím dál nedostupnějším hlavně ve velkých městech. Ale nenalhávejme si, že dokážeme kontrolovat cenu nájmů a nemovitostí.“