Milosti nelze delegovat na úředníky, kritizuje Klaus Zemana

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Mlada fronta E15

Bývalý prezident Václav Klaus kritizuje svého nástupce Miloše Zemana kvůli převedení udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti. V rozhovoru pro Českou televizi (ČT) Klaus řekl, že milosti jsou výsadou hlavy státu a nelze je delegovat na úředníky. Zeman tím podle Klause poprvé mění ústavní zvyklosti.

Udílení milostí převedl prezident Zeman na ministerstvo v pátek. Během tohoto týdne převezme úřad od prezidentské kanceláře 500 spisů obsahujících žádosti o milost. Exprezident Klaus s tím ale nesouhlasí. „Milosti buď zrušme, nebo je nechme tak, jak jsou myšleny - jako mimořádnou výsadu jedné osoby, hlavy státu. Tak jsem to také chápal celou dobu já,“ řekl ČT.

Zeman však už krátce po svém zvolení do čela státu uvedl, že se chce práva udílení milostí vzdát, protože ho považuje za „zbytečně monarchistický prvek“ ústavy. Podle trestního řádu může prezident určit případy, ve kterých bude mít řízení o milosti na starost ministerstvo spravedlnosti. Zeman na úřad převedl pravomoc udílení milostí s výjimkou případů, ve kterých lidé žádají o osvobození z humanitárních důvodů - například pokud trpí nevyléčitelnou chorobou.

Zemanovi předchůdci udělovali individuální milosti poměrně běžně. Václav Havel je v letech 1993 až 2002 přiznal 860 lidem, dalších více než 1000 milostí udělil ještě jako federální prezident. Havlův nástupce v úřadu Klaus byl střídmější, za deset let omilostnil 412 lidí.