Ministerstvo financí potrestalo firmy za předraženou vodu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Ministerstvo financí v loňském roce rozdalo 29 firmám statisícové pokuty za nesprávně vykalkulovanou cenu vody. Celkem uložilo sankce ve výši 4,1 milionu korun. Meziročně je to o 2,4 milionu korun méně. Hledáček kontrolorů cílil na to, zda jsou náklady společností oprávněné.

Jednu z nejvyšších pokut si odnesly koncem loňského roku například Technické služby Třešť, ministerstvu financí musí vyplatit částku 600 tisíc korun, 100 tisíc resort uložil Vodárně Plzeň a 140 tisíc korun Vodovodům a kanalizacím Dvůr Králové.

Kalkulace ceny vody je v České republice poměrně složitá, podle všeobecně platných pravidel si prodávající sami ceny vypočítají a dohodnou s kupujícími. Vycházejí přitom z objemu investovaného kapitálu.

„Ne každý skutečně vynaložený náklad je ekonomicky oprávněným nákladem podle pravidel cenové regulace a ne každá výše nákladu, i když nákladu věcně oprávněného, je ekonomicky oprávněná,“ konstatoval náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Dohromady se v roce 2011 regionální finanční ředitelství zaměřila na 57 subjektů. Prošetřila také 23 stížností, 17 z nich bylo podle Kalouskova resortu neoprávněných. „ Na každém finančním ředitelství je oddělení cenové kontroly o pěti až osmi pracovnících, které provádí nejnáročnější cenové kontroly, mezi nimiž cenová kontrola vody dodané a odvedené představuje podstatnou část,“ upřesnil Zídek. Výjimkou podle něj není ani spolupráce s daňovou správou.

:

Dodal, že cenovou kontrolu vody dodané a odvedené mají pravomoc provádět také krajské úřady a obce, ale ty této pravomoci zatím v podstatě nevyužívají.

Ve chvíli, kdy hříšníkům dokáže bezdůvodné obohacení a vyčíslí škodu, může uložit pokutu ve výši až pětinásobku částky za kontrolované období. Pokud je míra obohacení nižší než jeden milion korun, může udělit pokutu v této výši. „V případech, kdy výši nepřiměřeného majetkového prospěchu zjistit nelze, lze za porušení cenových předpisů při sjednávání cen vody dodané a odvedené uložit pokutu do deseti milionů korun,“ konstatoval Zídek.

Už brzy by mohla na regulaci českého vodárenství dohlížet nezávislá regulační komise, jejím zřízení vyžaduje Evropská komise. Řada odborníků z oblasti vodárenství však s požadavkem DG Regio nesouhlasí. Další jednání mezi ministerstvy, vodohospodáři a zástupci Evropské komise by se měla podle uskutečnit podle náměstka ministra životního prostředí Jakuba Kulíška na podzim.