Ministerstvo radí obcím používat on-line dražby

Kamil Jankovský

Kamil Jankovský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Dražby a jejich on-line verze jsou při prodeji majetků obcí a krajů úspěšnějšími formami než jiné typy prodejů. Výsledkem je, že samosprávy šetří čas a peníze, protože nemusí tak často opakovat soutěže v případě neúspěšných akcí. Sdělil to Pavel Rakouš z odboru veřejných dražeb Ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

„Obcím by mohla pomoci i forma on-line dražba, kterou mohou používat od počátku tohoto roku. Chybí sice ještě prováděcí vyhláška k novelizované legislativě, ale ta vyjasní pouze některé technické podmínky on-line dražeb, spory a jiné detaily,“ upřesnil. Pracovníci odboru objíždějí v těchto týdnech kraje a vysvětlují místním zástupcům samospráv výhodnost dražeb včetně on-line verzí.

„Z našich dat vyplývá, že prodej prostřednictvím dražeb byl úspěšný ve 41 procentech případů, v soutěžích to bylo pouze 24 procent,“ sdělil David Hlinka, který je zakladatelem a ředitelem projektu Prodej.Vasmajetek.cz. Projekt, který podporuje MMR, se od konce roku 2011 zaměřuje na centralizaci všech nabídek zpeněžování majetku státní správy a samosprávy, a to formou veřejných dražeb, aukcí i klasickým prodejem. Efektivitu on-line dražeb bude podle Hlinky možno zhodnotit až za delší dobu, protože jde o příliš novou věc.

„Finanční výnosnost dražeb sice není lepší než v případě jiných forem a pohybuje se blízko odhadním cenám, ale v tomto případě dochází k daleko nižšímu rozptylu dosažených cen. Dražby jsou tedy výrazně spolehlivější metodou prodeje. Donutí prodávajícího nemovitost řádně ocenit, popsat a informaci zveřejnit. V případě soutěží, kde cenový odhad nemusí dělat soudní znalec, dochází systematicky k podhodnocování odhadní ceny,“ doplnil Hlinka.

„Dražby jsme zkusili jednou. Neúspěšně. Proto jsme od toho zatím ustoupili,“ sdělila deníku E15 místostarostka města Dobříš ve Středočeském kraji Eva Marvanová. „Do dražby se nikdo nepřihlásil. Zájemci měli asi pochybnosti o prodeji obecního majetku, když dražebníkem bylo samotné město,“ vysvětluje si neúspěch Marvanová.

Zkušenosti města Klatovy na jihu Čech jsou opačné. „Dražby používáme běžně a musíme tuto formu chválit. Výnosnost i úspěšnost prodeje je vyšší než při použití jiných forem prodejů,“ sdělil tajemník místního městského úřadu Miroslav Šafařík. On-line dražby město zatím nezkouší. „Důvod je ten, že se snažíme prodat nemovitosti spíše lidem v okolí a tradiční dražba nám umožňuje větší kontrolu nad tím, komu prodáváme. V případě on-line dražby bychom takovou kontrolu neměli,“ sdělil.

Od příštího roku by mohly být veřejné dražby povinné. Zatím s tím počítají novely zákonů o obcích, krajích a Praze. Ministerstvo vnitra prosazuje, aby územní samosprávy mohly nemovitosti prodávat pouze ve veřejné dražbě. Odchýlit by se mohly jedině v tom případě, že se na tom usnese zastupitelstvo a řádně výjimku odůvodní.