Ministerstvo školství stále skladuje šestnáct milionů covidových testů. Neví, k čemu je využít

Ministerstvo školství má k dispozici 16 milionů testů do škol, s testováním ale nepočítá.

Ministerstvo školství má k dispozici 16 milionů testů do škol, s testováním ale nepočítá. Zdroj: Shutterstock

Fialovu vládu dobíhá covidové dědictví. Ve skladech Správy státních hmotných rezerv (SSHR) leží více než 16 milionů antigenních covidových testů. Ještě letos je nakupovalo ministerstvo školství. Neexistuje dosud žádný plán, co s nimi bude, přitom první várky expirují už v prosinci. Celkem jde o zboží za bezmála čtvrt miliardy korun.

„Část testů expiruje na konci roku a další část v polovině příštího roku,“ přibližuje předseda SSHR Pavel Švagr. Testy jsou podle něj uskladněny bezplatně na 1100 paletách. Největší várku, a to 14 milionů, objednával ještě letos v lednu exministr Petr Gazdík za 194,5 milionu korun. Testy dorazily v únoru, pravidelné testování ve školách skončilo rozhodnutím vlády 18. února.

Že by testy školy ještě letos využily, je téměř vyloučené. „Nepředpokládá se, že bychom plošně testovali, že bychom školy zavírali, ale samozřejmě může nastat situace, že na přechodnou dobu nebude žádné zbytí,“ prohlásil ministr školství Vladimír Balaš. Současný vývoj ale podle něj nenasvědčuje tomu, že by kvůli epidemii měly nastat vážné problémy.

Čtvrtá dávka očkování proti covidu

Video placeholde
Čtvrtá dávka očkování proti covidu • Videohub

Balašův úřad na přímý dotaz, co s testy bude, odpověděl nejednoznačně. „O využití testů se v současné době jedná,“ konstatovala mluvčí Aneta Lednová.

Vláda nebude mít v nejbližší době na svém programu hlasování o využití testů. Podle informací deníku E15 má dohoda proběhnout jen neformálně na úrovni ministrů. Ve hře je, že je dostanou jiné složky státu, stanou se součástí humanitární pomoci nebo je stát zkusí prodat. 

Opatření proti šíření covidu-19 doprovázela zahájení školního roku v září 2020 i 2021. Zatímco v předminulém školním roce spočívala hlavně v doporučeních k přísnějším hygienickým opatřením, jako je časté větrání či dezinfekce rukou, v minulém školním roce musely děti navíc podstoupit i testy na koronavirus a nosit roušky.

Nyní je pandemie v Česku v útlumu, i když mezitýdenní čísla lehce rostou. Podle epidemiologů jsou stávající dominantní varianty BA.4 a BA.5 do té míry lehce přenositelné, že plošné testování epidemiologickou situaci nepomůže vyřešit. Vyjádřil se tak například exministr Roman Prymula.

Testy za čtvrt miliardy nejsou jediným covidovým dědictvím, ve kterém vládě leží peníze. Jako zbytečné se časem ukázaly nákupy ministerstva vnitra z počátku pandemie. Úřad tehdejšího ministra Jana Hamáčka (ČSSD) nakupoval předražený z Číny dovezený zdravotnický materiál, ve skladech SSHR dodnes leží například roušky, které nikdo nechce. Sedmnáct až dvacet milionů jich může podle odhadů správy ještě letos zamířit do spalovny. 

Státu pravděpodobně zbudou i covidové vakcíny. Česko za ně dosud zaplatilo 21 miliard korun, naočkováno bylo 17 milionů dávek za sedm miliard. Vakcíny za 272 milionů korun už vláda poslala do zahraničí, látky za 190 milionů korun muselo už ministerstvo zdravotnictví zlikvidovat, protože jim skončila doba použitelnosti. Předobjednané vakcíny bude chtít ministerstvo získat v nových modifikacích proti aktuálním variantám covidu. Stávající objednávky jsou v čase rozložené do roku 2023.