Ministr Pospíšil trestá státní zástupce kvůli Mostecké uhelné

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Miliardová kauza Mostecké uhelné společnosti má další dějství. Ministr spravedlnosti podá kárné žaloby na čtyři státní zástupce. Všichni čtyři budou zatím postaveni mimo službu.

Švýcarští vyšetřovatelé zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. České republiky se již od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři totiž tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi Mostecké uhelné společnosti přišlo o miliardy. Na dotazy však za Česko až do nedávné doby nikdo nereagoval.

Trest za nečinnost

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) proto nyní podá kárné žaloby na čtyři státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Je mezi nimi i bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula a náměstek VSZ Libor Grygárek. Kárné žalobě čelí také Ladislav Letko, který byl ve věci činným státním zástupcem, a Marcela Kratochvílová, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské kriminality. Všichni čtyři budou zároveň od chvíle, kdy jim bude rozhodnutí doručeno, dočasně postaveni mimo službu.

Ať ministr prověří i další žalobce

Vlastimil Rampula a další dva žalobci okamžitě podali ministru spravedlnosti podnět, aby přezkoumal odpovědnost i dalších „zainteresovaných“ státních zástupců za možná pochybení v případu Mostecké uhelné společnosti (MUS). V žádné kauze nelze postupovat selektivně jen vůči vybraným lidem, stojí v dokumentu, který ČTK zaslali Rampula, náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek a Ladislav Letko.

„Nejpozději v pondělí budou návrhy na kárné žaloby odeslány,“ řekl Pospíšil. Letko byl v případu dozorový státní zástupce, Pospíšil ho proto viní z nečinnosti. Ostatní ministr viní z toho, že ho jako jeho nadřízení nedostatečně kontrolovali. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zaslal Pospíšilovi podnět k podání kárných žalob ve středu.

„Po jeho vyhodnocení a porovnání se záznamem o vnitřním dohledu, provedeném pověřeným vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem, zaslal dne 4. ledna 2012 ministru spravedlnosti podnět k podání návrhů na zahájení kárného řízení proti některým státním zástupcům Vrchního státního zastupitelství Praha činným při vyřizování žádostí švýcarských justičních orgánů o právní pomoc ve věci Mostecké uhelné společnosti,“ sdělila mluvčí NSZ v tiskové zprávě.

Zdržování trvalo rok

Mečl již dříve k závěrům vnitřního dohledu uvedl, že odhalil především bezdůvodné mnohaměsíční průtahy při vyřizování žádostí Švýcarska o právní pomoc, více než roční prodlevu při vyřizování podnětu k připojení České republiky s nárokem na náhradu škody v trestním řízení ve Švýcarsku, roční zpoždění při vyřizování podnětu k provedení prohlídek jiných prostor a zpochybňování závěrů švýcarských úřadů.

Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění však dosud nepadlo. Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodů s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Významná část majetku MUS byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa nebo podvod.