Ministrům radí bývalý šéf Strany zelených Bursík, ekonom Křeček nebo daňový poradce Líbezný

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Vládním ministrům radily v loňském roce desítky lidí, mezi nimi ekonomové, odborníci i bývalí ministři či poslanci. Za jejich rady utratila vláda miliony korun, další desítky milionů stály služby poradenských a advokátních kanceláří, které pomáhaly například s mezinárodními arbitrážemi. Vyplývá to ze seznamu externích poradců a advokátů, které musely rezorty do poloviny února zveřejnit.

Přímo na Úřadu vlády tak radil například exministr životního prostředí Martin Bursík, ekonom Štěpán Křeček, odborník na drogovou problematiku Jindřich Vobořil nebo daňový poradce Daniel Líbezný, který radil i předchozí vládě. Známá jména se objevují třeba i u ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), kterému radí mediální manažerka Eva Hanáková, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza nebo ekonom Petr Zahradník.

Jeden z nejnákladnějších poradních sborů si vedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který za služby šesti osobních poradců v loňském roce utratil 3,4 milionu korun. Tím se liší od své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), která si v posledních letech své vlády oficiálně neplatila žádné poradce, mimo jiné na apel tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), který označil placené poradce za plýtvání.

„Externí spolupráce s odborníky na klíčové oblasti byla a je běžnou praxí na většině rezortů, nejen na ministerstvu financí,“ hájí výdaje mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. „Paní exministryně Schillerová místo odborných doporučení expertů upřednostnila spíše marketingovou propagaci na sociálních sítích. Na ni pak ministerstvo vydalo jen o něco méně peněz než nyní ministr Stanjura na odborné poradenství šesti skutečných expertů v oblastech, jako je zdravotnictví, sociální politika, dostupné bydlení či finanční sektor,“ uvedla Lagronová.

Stanjurovi třeba radil člen ODS Tomáš Bartovský s legislativními procesy, připravoval podklady pro ministrova veřejná vystoupení, účastnil se strategických porad a radil s českým předsednictvím v Radě EU, neboť měl zkušenosti i z prvního předsednictví v roce 2009. Za rok inkasoval 770 tisíc korun. Redakce E15 se Bartovského na jeho angažmá na ministerstvu financí a spojitost s ODS dotazovala, poradce nicméně nechal odpovědět mluvčí rezortu. „Vzhledem k tomu, že pan Bartovský s ministrem spolupracoval již v minulosti, vybral si ho ministr logicky i pro další spolupráci právě kvůli jeho zkušenostem a znalostem,“ uvedla Lagronová.

Další spolustranicí, kterou Stanjura zaměstnal, je členka důchodové komise Lenka Kohoutová. Za zhruba 480 tisíc korun radí Stanjurovi se sociálními tématy a zákony, mimo jiné řešila ubytování uprchlíků. Mezi další Stanjurovy dlouholeté poradce patří třeba Aleš Gongol, který za více než 600 tisíc radil ministrovi především s komunikačními výstupy i s problematikou Moravskoslezského kraje.

Spolustraníky zaměstnává také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jakub Wolf podle svých slov poskytuje politické a mediální poradenství, monitoruje například vnímání zahraniční politiky veřejností. „Členem České pirátské strany jsem se stal až po volbách 2021, kdy jsem s Janem Lipavským již delší dobu spolupracoval, a to na základě vlastního rozhodnutí, bez jakékoli podmíněnosti profesními otázkami,“ uvedl Wolf s tím, že poradenství Lipavskému je nyní jeho hlavní příjem. Za rok si tímto způsobem vydělal zhruba 480 tisíc korun. Očekává, že vzhledem k pozitivnímu postoji české veřejnosti k pokračování pomoci Ukrajině i skončení českého předsednictví Radě EU bude mít letos méně práce.

Pirátský exposlanec Ondřej Profant byl po většinu loňského roku politickým náměstkem ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Jeho pozice v září připadla podle koaliční smlouvy nominantovi z TOP 09 a Profant se tak stal poradcem pro digitalizaci, za což získal po zbývající měsíce loňského roku 151 tisíc korun. Náplň práce se mu ale podle svých slov nezměnila. Bartošovi radil s cestovním ruchem i další pirátský exposlanec Martin Jiránek. V první polovině roku byl Bartošův poradce i Filip Vích, který později působil jako tiskový mluvčí prezidentské kampaně Danuše Nerudové.

Ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) zase radil třeba někdejší volební manažer lidovců Václav Pláteník nebo předseda pražských Mladých lidovců Adam Šilar. Mezi poradci ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je zase vlivný pražský občanský demokrat Zdeněk Zajíček, který se nyní uchází o post prezidenta Hospodářské komory.