Míra nezaměstnanosti dál klesá, dostala se pod tři procenta

Úřad práce ČR

Úřad práce ČR Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta a podle odborníků tím pokles ještě nekončí. Počet nezaměstnaných se podle Úřadu práce ČR do konce dubna snížil na zhruba 210 tisíc lidí, což je nejméně od června roku 1997. Analytici očekávají, že ve zbytku druhého čtvrtletí letošního roku by se nezaměstnanost mohla snižovat dál až na 2,5 procenta.

Podíl nezaměstnaných se podle údajů pracovního úřadu k 30. dubnu snížil z březnových tří procent o 0,3 procentního bodu. Ještě výrazněji klesla nezaměstnanost meziročně, protože loni v dubnu činila 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340 tisíc.

Situace podle úřadu odpovídá dlouhodobému vývoji na pracovním trhu i ročnímu období. „V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. „V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ doplnila.

Nezaměstnanost by se i podle některých analytiků mohla v příštích měsících dále snižovat, a to až na 2,5 procenta. Odborníci ale očekávají, že od léta bude zase postupně mírně růst, mimo jiné kvůli letnímu nástupu absolventů na trh práce. „Míra nezaměstnanosti je v tuzemské ekonomice velmi nízká a příliš prostoru pro její další pokles již není k dispozici,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle analytika firmy Akcenta Miroslava Nováka se letos během roku zastaví tvorba nových pracovních míst. Nicméně podíl nezaměstnaných se bude podle něj i nadále pohybovat v blízkosti historických minim pod třemi procenty. Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda ovšem doplnil, že nezaměstnanost je zpožděný makroekonomický ukazatel. „A kvůli strnulosti trhu práce vykazuje nezaměstnanost příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele, zejména ty předstihové, zřetelně zachycují nadcházející útlum,“ uvedl.

Nezaměstnanost klesla v dubnu ve všech krajích a v Praze stagnovala na 1,9 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných měl Pardubický kraj s 1,8 procenta. Vystřídal tak Prahu, která si předtím dlouhodobě držela pozici regionu s nejmenší nezaměstnaností. Naopak největší podíl nezaměstnaných stále zůstává v Moravskoslezském kraji, kde dosáhl 4,4 procenta.

Podle Tomáše Moravce z krajské pobočky Úřadu práce ČR v Plzni může v nejbližší době pomoci snížit nezaměstnanost další posilování sezonních prací. „Stále trvá velký zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky,“ řekl. Některé regiony očekávají i vznik nových stálých míst. Například do Královéhradeckého kraje podle tamního úřadu práce přichází výrobce katalyzátorů Cataler, který staví továrnu v Týništi nad Orlicí. Firma zaměstná 70 až 100 lidí.

Přestože však pokles nezaměstnanosti v regionech doprovází nárůst počtu volných míst, poptávka po pracovnících se podle krajských pracovních úřadů často neshoduje s nabídkou. „Neshoduje se profesní struktura, mnohdy i vzdělanostní struktura volných míst a uchazečů, ale co hlavně hraje roli, to je rozmístění volných pracovních míst a uchazečů v rámci kraje,“ uvedla ředitelka krajské zlínské pobočky Úřadu práce ČR Miriam Majdyšová.