Průzkum: Spokojenost v zaměstnání roste

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Nedostatečné finanční ocenění je pro nás stále největší motivací pro změnu zaměstnání. V loňském roce došlo k navýšení mezd u 67 procent účastníků průzkumu agentury Grafton Recruitment. S tímto růstem byli zaměstnanci spokojeni. Na naší pracovní spokojenosti se ale odráží i chování nadřízeného, stresová zátěž a možnost kariérního růstu.

V tuto chvíli je ve svém zaměstnání spokojeno 72 procent Čechů. V loňském roce to bylo o 12 procent méně. Nejvíce spokojení jsou lidé pracující v oboru informačních technologií a ti, kterým jejich zaměstnavatel vychází vstříc.

„Jedním z důvodů rostoucí spokojenosti je skutečnost, že 67 procent zaměstnanců dostalo v uplynulém roce přidáno. Oproti loňskému roku jde o nárůst o 14 procentních bodů, je tedy vidět, že zaměstnavatelé si jasně uvědomují, že pokud si chtějí své lidi udržet, musí je dobře zaplatit. Mzda totiž pro zaměstnance představuje stále tu největší motivaci,“ uvedla Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Nejčastěji dostali přidáno právě lidé v IT, lidé se střední školou bez maturity a zaměstnanci ve věku 35-44 let.

Zaměstnanci jsou spokojení, pokud je zaměstnavatel vstřícný

Finanční ohodnocení je pro nás pochopitelně velice důležité. Vedle toho ale řadíme i to, jak se k nám zaměstnavatel chová. „Mezilidské vztahy na pracovišti jsou dnes velmi důležitým faktorem spokojenosti zaměstnanců. Vedení by mělo svým zaměstnancům naslouchat, pomáhat a vytvářet na pracovišti přátelskou atmosféru. Pouze 57 procent respondentů průzkumu je v tomto ohledu se svým zaměstnavatelem spokojeno, což se projevuje i na počtu lidí, kteří aktuálně přemýšlí o změně,“ okomentovala Jitka Součková.

Práci hledá 25 procent Čechů

Novou práci si aktivně hledá 25 procent lidí. Dalších 41 procent vyčkává na zajímavou příležitost s tím, že dobrá nabídka by je ke změně motivovala. Novou práci si hledají především ti, kteří jsou v práci ve stresu, mají méně benefitů a mzda se jim v posledním roce nezvyšovala. Svou roli hraje ale i nedostatek možností kariérního postupu.