Místo daňových úlev peníze na ruku. Vláda se snaží zatraktivnit investiční pobídky

Finanční příspěvek je pro investory žádanější formou podpory, neboť ji mohou čerpat ihned a nejsou vystaveni riziku nedočerpání. (ilustrační foto)

Finanční příspěvek je pro investory žádanější formou podpory, neboť ji mohou čerpat ihned a nejsou vystaveni riziku nedočerpání. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) chce změnit dosavadní pravidlo, že investoři v nových technologiích nemohou žádat o jinou formu pobídky než daňové úlevy. (ilustrační foto)
„Nově by v případě schválení investiční pobídky mohli žadatelé získat investiční pobídku i ve formě finančního příspěvku až do výše 20 procent způsobilých nákladů,“ uvádí předkladatelé návrhu. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Už téměř dva roky míří investiční pobídky do firem, které nabízejí přidanou hodnotu a měly by posouvat Česko blíže k technologickým mocnostem. Za tu dobu rozhodla vláda o necelých třech desítkách pobídek. Kabinet nyní chce po zkušenostech z posledních let pravidla pozměnit, žádat by mohli čeští i zahraniční investoři nejen o daňové úlevy jako dosud, ale přímo o peníze.

Novelu nařízení o investičních pobídkách, kterou poslal do připomínkového řízení ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), má za cíl zvýšit konkurenceschopnost Česka. Chce tak změnit dosavadní pravidlo, že investoři v nových technologiích nemohou žádat o jinou formu pobídky než o daňové úlevy.

„Nově by v případě schválení investiční pobídky mohli tito žadatelé získat investiční pobídku i ve formě finančního příspěvku až do výše 20 procent způsobilých nákladů,“ uvádí předkladatelé návrhu. „Finanční příspěvek je pro investory žádanější formou podpory, neboť ji mohou čerpat ihned a nejsou vystaveni riziku nedočerpání z důvodu, že nestihnout včas vytvořit dostatečnou daňovou povinnost,“ stojí v materiálu. Zatímco slevu na dani lze čerpat po dobu až deseti let, dotaci by šlo vyčerpat už do tří let.

Celková výše schválené pobídky se nemá zvýšit, bude ale větší tlak na státní rozpočet kvůli rychlejšímu čerpání peněz. U firem podnikajících v nanotechnologiích, biotechnologiích, umělé inteligenci, moderní elektronice nebo v pokročilých výrobních technologiích jako třeba 3D tisku ale stát očekává vyšší ziskovost. „Ta vede i k vyšším přínosům pro státní rozpočet, a to jak z daně z příjmů či z DPH, tak z odvodů z vyšších mezd zaměstnanců. Navrhované změny tak přinášejí vyšší potenciál pro generování vyšších příjmů pro státní rozpočet,“ domnívají se předkladatelé.

Dříve se pobídky zaměřovaly na firmy, které dokázaly vytvořit hodně pracovních míst, drtivá většina státní podpory tak mířila do výroby. Po změně podmínek v roce 2019 a s pandemií zájem o investiční pobídky oslabil. „Postupně evidujeme vyšší investiční aktivity mezi společnostmi,“ uvedla Kristýna Turečková z agentury CzechInvest, která žádosti o pobídky přijímá. Proces je od přijetí novely před dvěma lety delší, firmy musejí nově vyčíslit přínosy investice pro stát a daný region a každou jednotlivou žádost musí nakonec posoudit vláda.

Firmy zaměřené na výrobu mohou nadále žádat o pobídky, podle návrhu ale nově musejí splnit podmínku vytvoření nejméně 250 pracovních míst a minimální výše investice musí být nejméně dvě miliardy korun, čtyřikrát více než v minulosti.

Opozice chce také motivovat firmy k investicím do nových technologií. „Podle statistik OECD mají země, které robotizovaly, vyšší produktivitu a nižší nezaměstnanost. Do této oblasti je potřeba investovat zhruba 300 miliard korun. Firmy bychom motivovali především zrychlenými odpisy,“ navrhuje pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Nejvyšší investiční pobídky v historii Česka

Hyundai Motor Manufacturing (2008)
Velikost investice: 34,4 miliardy korun
Velikost veřejné podpory: 4,9 miliardy korun

Nexen Tire Corporation (2016)
Velikost investice: 22,8 miliardy korun
Velikost veřejné podpory: 3,5 miliardy korun

Toyota Peugeot Citroën Automobile (2004)
Velikost investice: 23,5 miliardy korun
Velikost veřejné podpory: 3,5 miliardy korun

LG.Philips Displays (2000)
Velikost investice: 22,5 miliardy
Velikost veřejné podpory: nejsou informace

Škoda Auto (1998)
Velikost investice: 19 miliard
Velikost veřejné podpory: nejsou informace