Místo datové schránky elektronická občanka? Zákon o internetové identifikaci jde do Senátu

Čtečka občanských průkazů

Čtečka občanských průkazů Zdroj: Michal Tomeš, E15

Buňka pro výrobu občanského průkazu
Středa 23. 12. a pak až 4. ledna. Potřebujete-li vyměnit občanku či pas, dnes máte poslední šanci v tomto roce. (ilustrační foto)
Budeme potřebovat nové občanky?
Čtečka občanských průkazů
Už za rok začnou úřady vydávat občanské průkazy výhradně s čipem.
6
Fotogalerie

Komunikace s úřady přes internet má být v Česku snadnější. Zástupci horní komory Parlamentu budou zítra hlasovat o přijetí zákona o elektronické identifikaci. Ten navazuje na již dříve schválené čipové občanské průkazy, které příští rok nahradí stávající legitimaci. Ministerstvo vnitra, které program takzvaného e-governmentu vypracovalo, nepředpokládá, že by Senát zákon zamítl.

Návrh zákona si klade za cíl zjednodušení byrokracie a přesunutí komunikace státní správy a občanů na internet. Na připravovaném Portále občana má fungovat správa elektronické identity občanů. Mnohé z úředních úkonů je nyní možné provést skrze datovou schránku, ta však není příliš rozšířená.

Zpřístupní se například výpisy z rejstříků, které jsou nyní elektronicky dostupné pouze právě přes datové schránky. „Je to výpis z bodového rejstříku řidiče, výpis z rejstříku trestů a podobně. Výpisy jsou dnes pro ty, kteří mají datovou schránku, zdarma. Pokud nemáte datovou schránku, musíte navštívit CzechPoint, kde vám udělají výpis, ale stojí to sto korun. Takže se snažíme i šetřit peníze občanům," řekl ředitel odboru eGovernmentu Roman Vrba.

Přes portál by mělo být možné získat i výpis ze zdravotní dokumentace zdravotních pojišťoven nebo získat přístup do portálu ministerstva financí. Obce také budou moci prostřednictvím platformy nabízet vlastní služby, v budoucnu by tak mělo být možné i platit správní poplatky například za odvoz odpadu. Portál občana také bude upozorňovat na konec platnosti dokladů a k jeho spuštění má dojít v červenci přístího roku. Identifikaci na dálku pak právně umožní právě zmiňovaná legislativa, jež čeká na schválení Senátem. 

Na pokročilé úrovni má v současnosti svou elektronickou správu například Benešov či Kladno. Tamní nemocnice již nyní umožňují například objednání přes internet. Ostatní úřady mají nyní přibližně rok na to, aby své systémy propojily s centrální platformou.

Aplikace do systému ale budou moci vkládat také třetí strany. Očekává se tak například spolupráce s bankami a dalšími institucemi, které o občanech získávají informace. „Nejedná se však o Velkého bratra, budeme pracovat již s existujícími údaji, které jsou mnohdy veřejné,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal. Po legislativě a řešení, které by usnadnilo ověření identity on-line, volají například i zástupci českého fintech odvětví.

Náklady na vytvoření platformy se mají pohybovat ve výši jednotek milionů korun, také proto, že má stát potřebnou infrastrukturu z minulých let. Systémem se Česko inspirovalo ve Velké Británii, která také zdarma poskytla významnou část potřebného softwaru.

Přístup do portálu občanům zajistí právě nový čipový občanský průkaz, který se s počítačem propojí čtečkou. Její cena se pohybuje kolem dvou set korun a stát uvažuje, že je prvním zájemcům nabídne zdarma.

Pozitivně se k návrhu zákona staví dokonce i Piráti, kteří dlouhodobě zdůrazňují potřebu zjednodušení státní správy. „Zákon podporujeme, výhrady však máme k jeho pozdnímu schválení a pozdnímu zveřejnění klíčových vyhlášek,“ říká pražský zastupitel za Piráty Ondřej Profant. Podle něj je stav současného e-governmentu v katastrofickém stavu.

E-government a zjednodušení státní správy je velkým tématem také pro předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se ve své vizi pro rok 2035 inspiroval v Estonsku. Pro nadcházející volební období však podle svého mluvčího nemá konkrétní představu, jak elektronickou státní správu zlepšit.