Místo šesti miliard nula. Koaliční blamáž může obce připravit o peníze z hazardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Hrozba, že obce a města už neuvidí z odvodů z hazardu už ani korunu, je reálná. Dnes to potvrdilo ministerstvo financí (MF) s tím, že vše zavinil pozměňovací návrh poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Samotný ministr Miroslav Kalousek je ještě ostřejší – podle něj poslanci klíčovou normu „mimořádně zprasili“, řekl ministr Lidovým novinám.

„Schválením pozměňovacího návrhu poslance Babáka, který tyto zálohy ruší, nemusí přijít z hazardu do rozpočtu obcí a státu v roce 2012 ani koruna,“ sdělil ČTK mluvčí MF Ondřej Jakob. Podle původního návrhu, který měla koalice schválit, přitom měly obce dostat šest miliard. Schválením „Babákova“ návrhu suma klesla na tři miliardy, ale díky pozměňovacímu návrhu nakonec skutečně nemusí přijít nic.

Daňová reforma v podobě, v jaké ji schválila minulý týden sněmovna, totiž podle MF ruší i místní poplatky za výherní hrací přístroje i za interaktivní videoterminály. A ruší také odvody z loterií. „Obce tedy nedostanou ani těch 1,1 miliardy za koncové přístroje videoterminálů, ani 800 milionů za výherní automaty, co dostávaly letos,“ řekl deníku Právo poslanec TOP 09 Jan Farský. Babák ale veškerá obvinění odmítá. „Žádné daňové prázdniny jsme loterijním firmám neschválili,“ uvedl.

SPELOS: Obcím zaplatíme, i kdyby se zákon neopravil

Situaci se tak nakonec snaží zachránit Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS), které má na trhu podíl 54 procent. Ujišťuje totiž, že poplatky z výherních automatů obcím bude nadále platit, i kdyby úprava v zákoně díky chybě v proceduře hlasování sněmovny nějakou dobu chyběla. SPELOS odhadl tyto poplatky za rok 2012 na dvě miliardy korun. „Nikdy jsme nerozporovali místní poplatky za shora uvedená provozovaná zařízení, které obcím patří,“ řekl ČTK výkonný ředitel SPELOS Petr Vrzáň. Současně se ohradil proti kritice, že za chybou zákonodárců stojí loterní společnosti.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) zároveň řekl, že ustanovení upravující poplatky z automatů se pokusí poslanci vložit do novely zákona o místních poplatcích. Touto novelou se bude výbor zabývat ve středu. Uvedl také, že problém se zrušením poplatků vznikl v okamžiku, kdy sněmovna kvůli chybě v hlasovací proceduře nehlasovala o jednom z bodů. Šlo o to, že původní vládní návrh rušil poplatek a převáděl ho do odvodů z loterií, a to právě podle něj poslanci kvůli chybě neschválili.

„Co se týče možné nové úpravy, senátoři by v sobě museli najít sílu opravit pouze ten paskvil, který sněmovna schválila v části loterijní daně,“ dodal mluvčí MF Jakob. Pokud se však Senát pokusí změnit účinnost zákona, případně zasáhnout do některých zásadních částí reformy, je podle něj šance na nápravu nulová. Připomněl také, že uvedené změny poslanci schválili přes nesouhlas ministra financí Miroslava Kalouska.

Hlasování o loteriích v rámci schvalování daňové reformy, která zejména zavádí jedno inkasní místo, vyvolalo spor mezi stranami vládní koalice. Koaliční poslanci odhlasovali něco jiného, než na čem se původně dohodli. Odvod z loterií nakonec rozdělili na třetiny a z toho o jedné třetině mají rozhodovat samy loterijní firmy. Většinově pro byly ODS a ČSSD, připojili se i jednotlivci z VV. TOP 09 poslanecký návrh odmítala.