Moravia Industry sídlí v Londýně na virtuální adrese, říká insolvenční správce

Canary Wharf - Londýn

Canary Wharf - Londýn Zdroj: profimedia

Společnost Moravia Industry, která je od března v insolvenčním řízení, podle předběžného správce využívá služeb virtuálního sídla a na uváděné adrese v Londýně figuruje formálně. Zároveň nespolupracuje ohledně zjištění stavu svého majetku, oznámil soudu Jiří Zrůstek z advokátní kancelář Zrůstek a partneři, která je předběžným insolvenčním správcem Moravia Industry. Insolvenční návrh na Moravia Industry podal bývalý zaměstnanec jesenického závodu Hard. Výrobní zázemí Hardu na montované haly koupila Moravia Industry loni na podzim, avšak produkci neobnovila.

Moravia Industry změnila londýnskou adresu. Na nové adrese poskytuje služby virtuálního sídla firma The London Office. Správce se jí dotázal, jak je to se sídlem Moravia Industry. "Z odpovědi vyplývá, že dlužník na adrese svého sídla reálně nesídlí a jedná se pouze o virtuální adresu," uvedl Zrůstek. Zástupce Moravia Industry přes opakovanou výzvu nepředal podklady nutné k zjištění majetku. Správce se proto připojil k návrhu společnosti Vítkovice, která z pozice největšího věřitele požádala soud o předvolání zástupce Moravia Industry k výslechu a prohlášení o majetku. Ředitel Moravia Industry Michal Lieb tvrdí, že mu nebylo doručeno usnesení o ustanovení předběžného insolvenčního správce.

Zrůstek si prohlédl výrobní areál v Jeseníku, v němž měla Moravia Industry podnikat. "Na místě bylo zjištěno, že v areálu podnikatelská činnost dlužníka neprobíhá. Byl nalezen a sepsán určitý movitý majetek. V halách byly patrné stopy po demontáži a následném odvozu strojů," uvedl.

Moravia Industry loni 3. listopadu koupila ve výběrovém řízení středisko Hard Jeseník, část závodu Vítkovice Power Engineering (VPE). Od insolvenčního správce VPE převzala stroje, know-how, zakázky, menší část nemovitostí a 130 zaměstnanců. Moravia Industry oznámila, že v produkci montovaných hal hodlá pokračovat. Výroba ale obnovena nebyla.

Insolvenční návrh na Moravia Industry letos v únoru kvůli nezaplacené mzdě a odstupnému podal bývalý zaměstnanec jesenického Hardu. Soudu navrhl, aby na Moravia Industry prohlásil konkurz. Poté se přidali další pracovníci a věřitelé. Je mezi nimi i firma Vítkovice, která Moravia Industry haly v Jeseníku pronajala a nedostala prý zaplaceno. Moravia Industry považuje insolvenční návrh za účelový a šikanózní. Zároveň zpochybnila přihlášené pohledávky Vítkovic.

Výpovědi, které loni v září rozdal zaměstnancům Hardu insolvenční správce VPE, označila Moravia Industry za neplatné. Velká část zaměstnanců Hard Jeseník s tím nesouhlasila a podvouměsíční lhůtě šla na úřad práce. Zaměstnanci tvrdí, že na Moravia Industry přešla veškerá práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů. Moravia Industry oponuje, že pracovní poměr jim zanikl k 30. listopadu a nárok na odstupné nemají. Moravia Industry byla založena loni na podzim, kdy byl jako její majitel uváděn podnikatel Stanislav Lepka.