Na Němečkova náměstka míří oznámení kvůli nákupu techniky

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal má problém. Právník Martin Pavlík na něj v zastoupení klienta podal trestní oznámení kvůli dvěma nákupům přístrojů magnetické rezonance v době, kdy vedl radiodiagnostické oddělení v nemocnici Na Homolce (NNH).

Martin Pavlík informace deníku E15.cz potvrdil. „29. května jsem skutečně podal trestní oznámení. Podával jsem ho za klienta, který si nepřeje být jmenovaný kvůli pracovně-právním následkům,“ konstatoval Pavlík. Oznámení směřuje i na bývalého šéfa oddělení biomedicínského inženýrství Martina Mayera, dnes náměstka Ústavu hematologie a krevní transfuze.

První případ je z roku 2008, kdy NNH pořizovala Magneticko-rezonanční zobrazovací zařízení 1,5 T ve výběrovém řízení. O tuto zakázku se ucházely tři subjekty: Siemens, Philips Česká republika a Chironax Estral. Vítězem soutěže se stal Siemens.

Vymazal školil pro Siemens

Vymazal byl v té době placeným školitelem užívání přístrojů magnetické rezonance vítězné společnosti Siemens, která ho za tuto činnost odměňovala. Vymazal to ovšem v čestném prohlášení o nepodjatosti neuvedl.

Podle oznámení to byl přitom právě Vymazal, kdo připravoval klinicko-technické parametry zakázky a mohl je tedy nastavit výhodně právě pro Siemens, kterým byl placen. Tato situace podle oznamovatele zjevně nastala, protože Siemens získal v klinicko-technických parametrech nejvíce bodů – přesně o 6,8 více než druhý z uchazečů Philips České republika.

Philips přitom ztrácel na váhovém kritériu ceny pouze 4,5 bodu a z váhového kritéria servisní zajištění 4 body. „Posledně jmenované kritérium bylo ale zvoleno značně subjektivně a i zde tedy mohl Siemensu pomoci hlas podjatého Josefa Vymazala, tvrdí oznamovatel.

Vyjádření ministra Němečka:
„Profesora Vymazala považuji za slušného člověka a věřím jeho osobnímu ujištění, že se ničeho protizákonného nedopustil. Právě odlétám na služební cestu do Číny a nehodlám vyvozovat rychlé závěry z jednoho článku serveru E 15.cz. Pokud se pan profesor dopustil čehokoli nezákonného, nechť nese následky. Posouzení situace patří do rukou příslušných orgánů. Do doby než budu mít jiné relevantní informace, ctím presumpci neviny,“ reagoval ministr Němeček na článek serveru E15.cz.

Pronájem bez soutěže

Druhý případ je z roku 2012, kdy NNH poptávala podobný přístroj - Tří Teslovou magnetickou rezonanci. Na případ už před časem upozornil týdeník Euro. Vymazal podle oznamovatele připravoval variantu pronájmu přístroje napřímo od firmy Siemens, bez toho, aby se konala řádná soutěž podle pravidel o veřejných zakázkách.

„Z e-mailové korespondence přeposlané Josefem Vymazalem Janu Paskovi, tehdejšímu náměstkovi ředitele Nemocnice Na Homolce, vyplývá, že navrhoval dobu pronájmu na 8 let. Z prosté matematické rovnice Počet pracovních dní x Doba užívání stroje x Částka za vyšetření x Počet vyšetření vyplývá, že by Nemocnice Na Homolce vyplatila společnosti Siemens za pronájem přístroje částku přesahující 70 miliónů korun,“ tvrdí člověk, který na možné nepravosti upozornil.

Tendr zajistil nižší cenu

Vedení nemocnice se nakonec rozhodlo přístroj pořídit standardně ve výběrovém řízení. „Jak vyplývá z e-mailové korespondence mezi Josefem Vymazalem náměstkem ředitele nemocnice Na Homolce Jiřím Havlem ze dne 17. září 2012, Vymazal dolaďoval s Martinem Mayerem zadávací dokumentaci tak, že ji přizpůsoboval potencionálnímu dodavateli na míru,“ upozorňuje policii.

Nemocnice nakonec přístroj pořídila za výrazně nižší cenu – 34,5 miliónu korun. S DPH pak přístroj stál necelých 42 miliónů korun.

Zneužívání informací

Martin Pavlík podal trestní oznámení v zastoupení klienta na Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

„Podle mne je tam podle starého trestního zákona podezření z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Případně podle nové úpravy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Z materiálů, které jsem od klienta dostal, se po jejich prostudování domnívám, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu,“ uvedl advokát Pavlík. Policie by měla do 30 dnů oznamovateli dát vědět, jak s trestním oznámením naložila.

Vymazal školení oznámil

„V roce 2008 jsem se coby člen hodnotící komise účastnil výběru magnetické rezonance z titulu primáře Radiodiagnostického oddělení Nemocnice na Homolce. Rovněž je pravdou, že jsem okolo tohoto termínu jednorázově provedl aplikační školení obsluhy přístroje magnetické resonance Siemens,“ potvrdil Vymazal.

V době, kdy byl jmenován členem hodnotící komise, podle svých slov skutečnost, že školil obsluhu přístroje Siemens, bezodkladně oznámil svému zaměstnavateli. Zadavatel veřejné zakázky žádnou moji podjatost neshledal a potvrdil moji účast v hodnotící komisi. Tehdy nemocnici vedl Vladimír Dbalý, o kterého se už protikoprupční policie v souvislosti s nevýhodnými zakázkami zajímá.

„V obou případech, v roce 2008 i v roce 2012, byl přístroj magnetické rezonance nakoupen v Nemocnici Na Homolce za historicky nejnižší ceny pro přístroj své kategorie v České republice. Což bylo i často medializováno,“ dodal Vymazal.

Týdeníku Euro před časem při otázce na nákup tříteslové rezonance popřel, že by se nějakým způsobem podílel na jednání o nastavení ceny. „Vzhledem k tomu, že otázka ceny nebyla v mé kompetenci, vaši otázku prosím směřujte na odpovědnou osobu,“ uvedl Vymazal. A trval neochvějně na tom, že se zástupci Siemensu nekomunikoval.

Jeho slova ovšem popřel ředitel NNH Michal Šetlík. „Profesor Vymazal byl v té době primářem RTG oddělení. Aktivní samozřejmě byl. S firmou Siemens dlouhodobě spolupracuje, jako rentgenolog je s ní spokojený. A ten nákup za tu vysokou cenu prosazoval,“ řekl týdeníku Euro Šetlík.

Málo peněz nemocnic na jídlo má překvapivý efekt – vaří se bez umělých přísad