Na péči o chronicky nemocné jde polovina peněz zbytečně

Lékaři

Lékaři Zdroj: E15

Pacienti s chronickými nemocemi, jako je vysoký tlak, cukrovka a vysoký cholesterol mohou být lépe léčeni za poloviční náklady. Stačí, když má jejich praktický lékař potřebné informace a motivaci s nimi pracovat. Překvapivé údaje přinesly výsledky projektu péče o chronicky nemocné v ordinacích praktických lékařů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV).

„Náklady na chronicky nemocného pacienta jsou zhruba 60 tisíc korun ročně, v léčebném programu klesly na 30 tisíc. Čekali jsme, že tam úspora bude, ale že je tak zásadní, je pro nás překvapení,“ řekl ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček. Není prý výjimkou, že se počet užívaných léků sníží na třetinu, protože praktický lékař dosud nevěděl, jaké léky předepsali jiní specialisté. „Odhalila se i vyšetření, která jsme platili, ale vůbec nebyla provedena,“ vysvětluje Gajdáček.

V rámci léčebného programu si vytipovaní pacienti zřizují elektronickou kartu s evidencí veškeré péče, kterou za ně pojišťovna platí. Tyto informace dosud praktičtí lékaři neměli. „Lékař, který si s tím systémem dá práci, skutečně dokáže odhalit zbytečnosti,“ říká Václav Šmatlák, předseda Sdružení praktických lékařů.

V léčebných programech ZPMV, které běží tři roky, bylo loni zařazeno téměř tisíc chronických pacientů a letos se očekává dvojnásobek. U zúčastněných pacientů s vysokým krevním tlakem nebo vysokým cholesterolem loni klesly náklady asi o polovinu, u diabetiků o 64 procent. Letos přibude nový program pro děti s nadváhou. Celkově by podle Gajdáčkova odhadu mohly v péči o nejčastější chronické pacienty ležet zbytečně vynaložené řádově miliardy korun.

Hledání úspor

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra je druhá největší v Česku. Podobné programy péče o chronické pacienty rozvíjejí i jiné zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví je chce podpořit. Pokud prosadí novelu zákona, budou pojišťovny pacientům, kteří vstoupí do jejich léčebných programů, vyplácet bonusy.

Péče o chronicky nemocné je jen jednou z oblastí, kde se pojišťovny snaží hledat stamilionové úspory. Dalšími jsou projekty na slevy na léky nebo snižování úhrad za některé zdravotnické prostředky.

Rezervy jsou podle odborníků i v nemocnicích, které si udržují i nepotřebná oddělení. O výběru těch, která by se měla zavřít, ale pojišťovny nedokázaly přesvědčit veřejnost, a tak rozhodnutí odložily. Zdravotní pojišťovny by také rády posílily kontroly zdravotnických zařízení.

Zrušení smluv ambulancím nehrozí

Dva týdny po protestu lékařů prohlásil ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček, že jeden z hlavních argumentů protestujících padl. Soukromým lékařům prý nehrozí hromadné vypovězení smluv, které loni řešily nemocnice. Změny se dotknou malé části ambulancí, ty se to dozvědí s dvouletým předstihem. Sdružení ambulantních specialistů je s průběhem jednání spokojeno, ale chce přísliby garantovat.

 

 

 

Naše drahá cukrovka