Na poslance Roznera padají trestní oznámení za výrok o „pseudokoncentráku“ v Letech

Miloslav Rozner

Miloslav Rozner Zdroj: profimedia

Jednání mandátového a imunitního výboru: Miloslav Rozner a Kateřina Valachová
Poslanec a člen předsednictva Miloslav Rozner v úvodu celostátní konference hnutí Svoboda a přímá demokracie, která se konala 9. prosince v Praze.
Žádost policie o vydání Babiše řešil mandátový a imunitní výbor: Miloslav Rozner (SPD)
Miloslav Rozner „zabrousil“ i v projevu k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem.
Ustavující schůze Sněmovny: Miloslav Rozner (SPD) známý svým "zabrušováním"
8
Fotogalerie

Poslanec z hnutí SPD Miloslav Rozner čelí kritice za výrok, kterým někdejší tábor v Letech označil za "neexistující pseudokoncentrák". Aktivista Martin Uhlíř i mládežnická organizace při ČSSD v pondělí na Roznera podali trestní oznámení pro podezření z popírání holokaustu.

Poslanec Rozner byl donedávna považován spíše za neobratného řečníka, který do politického slovníku přidal slova "zabrušovat" a "vybrušovat". Jeho nedávný výrok z uzavřeného sjezdu SPD, který citoval pořad České televize 168 hodin, však vyvolal vlnu pobouření.

"Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Daniel Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku," řekl Rozner o výkupu vepřína v Letech u Písku, kde se za druhé světové války nacházel koncentrační tábor především pro Romy. O odkupu vepřína za 450 milionů korun rozhodla minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Kritici považují tato slova za popírání holokaustu. "Podal jsem trestní oznámení na poslance Miloslava Roznera z SPD. Mám důvodné podezření, že se dopustil trestného činu popírání holokaustu. O důkazní materiál policie zřejmě požádá Českou televizi," oznámil v pondělí aktivista Martin Uhlíř na sociálních sítích.

"Ozval se mi potomek obětí letského tábora, který má zájem se k trestnímu oznámení na pana poslance Roznera přidat. To je dobrá zpráva, nemělo by být tak snadné to smést ze stolu," dodal Uhlíř v dalším příspěvku.

Další trestní oznámení na Roznera bylo podáno Mladými sociálními demokraty. "Dnes jsme v pražské Bartolomějské ulici podali trestní oznámení na poslance SPD Miloslava Roznera pro podezření z přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Snad z toho nevybrousí...," uvedli na Twitteru.

Roznerův výrok přichází jen několik dní poté, co šéf hnutí SPD Tomio Okamura také zpochybnil události v táboře v Letech. Okamura nejprve v rozhovoru s DVTV řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a fungoval v něm režim volného pohybu osob. Později se za své výroky částečně omluvil, nicméně zopakoval, že tábor většinou nikdo nehlídal. Okamura také čelí trestnímu oznámení, které kvůli možnému popírání genocidy podalo česko-romské sdružení Konexe.

Na výroky poslanců SPD zareagovali i ostatní politici. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteru uvedl, že by se pro poslance SPD měla udělat exkurze do koncentračních táborů.

"Jsem připraven jim na takovou vzdělávací cestu i přispět v rámci budoucnosti našeho národa," uvedl Jurečka. ODS s odkazem na Roznerův výrok uvedla, že je jasné, proč mají poslanci zakázáno mluvit s novináři.