Na unijní patenty bude Česko potřebovat speciální soud

ilustrační foto (profimedia.cz)

ilustrační foto (profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Po desítkách let sporů se Evropská unie shodla na zavedení jednotné patentové ochrany. V prosinci zavedení unijního patentu odsouhlasili ministři členských zemí, následně pak i Evropský parlament. „Ano, Česká republika je jedna ze zemí, která patentový balíček schválila,“ potvrzuje českou účast Tomáš Paták z ministerstva průmyslu a obchodu.

Během příštího roku celý patentový balíček budou ratifikovat jednotlivé země. Kromě Španělska a Itálie se nečekají výhrady. Kvůli jednotnému patentu ale bude muset vzniknout i nová soudní administrativa. A to i v České republice.

Podle unijní dohody vznikne speciální soudní systém, který bude řešit spory ohledně evropských patentů. V první instanci to bude takzvaná ústřední komora v Paříži s pobočkami v Londýně a Mnichově, odvolávat se bude do Lucemburku.

Jednotlivé státy si ale mají zřídit svou lokální komoru, případně se v regionu dohodnout na jedné regionální komoře pro více států. „O tom, jestli budeme mít lokální komoru nebo případně budeme participovat na regionální komoře, se zatím nerozhodlo,“ říká ředitelka mezinárodního odboru Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) Světlana Kopecká s tím, že konečné rozhodnutí náleží ministerstvu spravedlnosti. Lokální komora bude podle Kopecké projednávat spory z porušení a návrhy na zrušení evropských patentů a dodatkových ochranných osvědčení udělených na základě takových patentů. Ústřední komora v Paříži by se měla zabývat hlavně přímými návrhy na zrušení patentů. Podle Kopecké bude problém ustavení lokální komory aktuální až během ratifikování patentové dohody.

Unijní patent by měl usnadnit život podnikům a vynálezcům, kteří si chtějí pojistit patentovou ochranu v okolních zemích EU. Místo drahého a zdlouhavého řízení v každé zemi zažádají právě o jednotný patent. Podle propočtů Bruselu tím vynálezci ušetří až 80 procent prostředků oproti dnešku. Přestože se mluví o unijním patentu, pro celou EU ale platit nebude. Španělé a Italové protestují, že jejich jazyky nejsou mezi oficiálními překladovými řečmi, dohody se tak zatím neúčastní a dokonce jednotný patent napadají u Evropského soudního dvora. Očekává se ale, že námitky jižanů neuspějí a během příštího roku vstoupí po ratifikacích v členských státech jednotný patent v platnost.