Nabídky práce v Česku budou muset informovat uchazeče o výši mzdy

Zaměstnavatelé budou muset v nabídkách práce zveřejňovat výši nabízené finanční odměny.

Zaměstnavatelé budou muset v nabídkách práce zveřejňovat výši nabízené finanční odměny. Zdroj: Profimedia

Zaměstnavatelé patrně budou mít brzy povinnost uvádět v inzerátech na pracovní pozice výši mzdy. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou by mělo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR předložit v příštím roce. Jedná se o součást takzvaného plánu rovného odměňování žen a mužů na roky 2023 až 2026.   

Plán na rovné odměňování schválila česká vláda před Vánocemi. Novela má především vyřešit skutečnost, že Česká republika patří v rámci Evropské unie k zemím s největšími rozdíly v platech mužů a žen. Ženy si v naší zemi průměrně vydělávají asi o sedmnáct procent méně než muži. V soukromých firmách dostávají za srovnatelnou práci o desetinu menší mzdy, ve veřejném sektoru činí rozdíl v platech pět procent.

„Struktury odměňování jsou zneprůhledněné, uchazečky a uchazeči často nejsou seznámeni s výší mzdy před nástupem do zaměstnání, zaměstnanci a zaměstnankyně postrádají dostatečně přehlednou informaci o systémech, politikách a pravidlech odměňování ve firmách a organizacích, nerozumí svým výplatním páskám, o odměňování se téměř nemluví,“ píše v novém 80stránkovém dokumentu. 

Rodičovský příspěvek 2022:

Video placeholde
Rodičovský příspěvěk 2022 • Videohub

Hlavními důvody pro rozdíly v odměnách žen a mužů jsou podle materiálu vzdělávání a směřování dívek do méně výdělečných oborů. Roli hrají také předsudky nebo překážky ve slaďování práce s péčí o rodinu.

Novela proto počítá s rozšířením informační povinnosti pro zaměstnavatele v inzerátech na pracovní pozice. Nově by v nich musel být zveřejněn základní výdělek, odměna za práci na dohodu, případně rozsah nabízeného ohodnocení. „Nejnižší a nejvyšší částka je definována hranicí plus/minus deset procent střední hodnoty,“ uvádí dokument. Povinnost zveřejňovat údaje o odměně platí už v současné době například v Rakousku a na Slovensku.