Náklady za průjezd konvojů Českem zaplatí Američané. V korunách

americký konvoj v Polsku

americký konvoj v Polsku Zdroj: ctk/AP

V neděli do České republiky přijedou tři konvoje americké armády přesouvající se ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Přes pět stovek vojáků na téměř 120 vozidlech pojede Českem do středy. Po trase je chtějí vítat příznivci americké armády, proti konvoji se ale také chystají demonstrace. Všechny náklady za přesun konvojů uhradí Američané.

Americká technika překročí české hranice na třech místech: v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. Prvním cílem kolon budou kasárna ve Vyškově, Pardubicích a Liberci, kde vojáci přenocují. Druhý den se po dálnicích za doprovodu české vojenské policie a dalších bezpečnostních složek přesunou do Prahy, kde se celý konvoj spojí v Ruzyni.

V úterý účastníky „Dragounské jízdy“, jak se přesun nazývá, čeká odpočinek a příprava na další cestu, na kterou se vydají ve středu brzy ráno. Dopoledne pak přes Rozvadov opustí Česko a zamíří na základnu Rose Barracks u bavorského Vilsecku.

trasy průjezdu US konvoje Českemtrasy průjezdu US konvoje Českem | E15

Náklady na ubytování a stravování amerických vojáků vyčíslila armáda zhruba na 176 tisíc korun. „Americká strana ale všechny náklady, i kdyby vznikly nějaké dodatečné, uhradí,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický. Američané zaplatí v korunách, aby nevznikly spekulace o možných kurzových rozdílech.

Vášně mezi odpůrci i příznivci

Přejezd více než stovky obrněných transportérů Stryker a terénních vozidel Humvee vyvolal v Česku vášně mezi odpůrci i příznivci americké armády. Kritici hlavně z řad levicových a proruských sdružení konvoj označují za demonstraci síly ze strany Spojených států. Komunistům navíc vadí fakt, že průjezd zemí schválila jen vláda. Podle nich jde o pobyt cizích vojsk na českém území, o němž by měl rozhodovat Parlament. Postup kabinetu označují za protiústavní.

Vláda se však hájí, že postupovala podle práva. Souhlasem s přesunem přes Česko podle ní vyjádřila solidaritu s partnery v NATO a potvrdila své závazky vůči nim. Upozornila také, že podobný přejezd spojenecké techniky není ničím výjimečným. Loni se přes území ČR uskutečnilo 131 takových přesunů, kterých se celkem účastnilo 1631 zahraničních vojáků s 601 kusy techniky. Jedenáct z nich bylo silničních přejezdů americké armády, do nichž se zapojilo 632 vojáků a 316 kusů techniky.

Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že umožnění průjezdu amerických vojáků Českem je splněním jednoho ze závazků. ČR má podle něj díky Severoatlantické alianci nejspolehlivější bezpečnostní záruky v historii. Akce souvisí s opatřeními, které NATO přijalo v reakci na konflikt na Ukrajině, podotkl Sobotka.

Demonstrace na Václaváku

Už v sobotu budou iniciativy odmítající přesun amerických sil demonstrovat v Praze na Václavském náměstí, v dalších dnech by se pak protesty měly konat nejen v Praze, ale i v dalších městech. Proti průjezdu americké armády se zároveň podepisují petice a na sociálních sítích se objevily i výzvy k zablokování konvoje při jeho vjezdu do země.

Česká armáda už oznámila, že s případnými provokacemi počítá a má připraveny náhradní trasy, aby se konvoj problematickým místům vyhnul. V Bohumíně na Karvinsku se už dnes sešlo asi 70 lidí na protestním mítinku, který svolali představitelé KSČM.

Vítat americké vojáky a vyjádřit jim podporu chtějí naopak jejich příznivci. V sobotu se sejdou v Praze na náměstí Míru na shromáždění pro podporu konvoje, v neděli pak plánují motorkáři na strojích Harley Davidson a další fanoušci pozdravit americké dragouny přímo na hranicích.

Ve městech, kde bude mít transport zastávku, se chystají setkání s vojáky s možností prohlédnout si jejich techniku. Na jejich oslavu vyjedou do ulic i historické vozy americké armády a v úterý se v Praze uskuteční dva koncerty - před ruzyňskými kasárnami a v klubu La Fabrika. Podrobnosti ke všem akcím nabízí server 1100mil.cz. Někteří z amerických vojáků se v úterý kolem poledne v Plzni zúčastní také uctění památky svých předchůdců, kteří padli při osvobozování Československa v roce 1945.

Americká kolona na obzoru