Nákup ostravského Cyberknife schválila i vláda, hájí se Němeček

Zařízení CyberKnife v ostravské nemocnici

Zařízení CyberKnife v ostravské nemocnici Zdroj: CTK

Nákup přístroje Cyberknife pro Fakultní nemocnici Ostrava schválilo ministerstvo zdravotnictví a posvětila Topolánkova vláda, řekl dnes na mimořádném brífinku ministr Svatopluk Němeček (ČSSD), který v době nákupu v roce 2009 byl ředitelem ostravského zařízení. Ministr zdůraznil, že v kauze není vyšetřován ani obviněn, na policii pouze byl podat vysvětlení k procesu nákupu.

Česká televize uvedla, že podle policie předražila nemocnice nákup o 65 milionů korun a z předražení prý podezírá Němečka. Ministr tuto informaci odmítl. „Začínáme další díl, skoro bych řekl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra,“ poznamenal.

Případem se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, které ale kauzu jakkoliv odmítá komentovat. „Krajské státní zastupitelství v Ostravě prozatím nebude podávat žádné informace z důvodu možného ohrožení prováděného prověřování. Mohlo by to ohrozit objasňování skutečností důležitých pro trestní řízení,“ řekla krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová, která stojí v čele ostravského krajského státního zastupitelství.

Jediný fakt, který policie sdělila veřejnosti, je to, že zablokovala nějaké peníze nějaké firmě

Stejně se vyjádřil i dozorující státní zástupce Jaroslav Jurka. „Vyšetřování nebudeme nijak komentovat. Toto stanovisko se ve výhledu delší doby nezmění,“ uvedl. Nechtěl se vyjadřovat ani k tomu, zda bude iniciovat případné vyšetřování úniku informací. „Toto je interní záležitost,“ řekl pouze.

Ani mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková nechce případ komentovat. „Nemáme k tomu oprávnění. Právo poskytovat informace si vyhradil krajský státní zástupce,“ uvedla.

Podle Němečka policie ani státní zastupitelství o předražení neříkají nic. „Jediný fakt, který policie sdělila veřejnosti, je to, že zablokovala nějaké peníze nějaké firmě,“ uvedl ministr.

Nákup přes prostředníka

Policie zadržela zhruba osm milionů korun na účtu firmy, která sídlí v Kostelci na Hané na Olomoucku a s nákupem zdánlivě nemá nic společného. V rámci zdůvodnění uvedla, že dospěla k tomu, že při nákupu byla cena nadhodnocena o 65 milionů. To byla provize, která někam zmizela.

Nemocnice kupovala přístroj přes prostředníka, ne přímo od výrobce. Po prvním trestním oznámení policie případ odložila, nyní ho znovu začala vyšetřovat na základě trestního oznámení ministerstva financí. „Vypadá to, že ministerstvo financí napsalo to trestní oznámení dobře,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) Aktuálně.cz k posunu v kauze.

„Jsem tomu velmi rád a byl bych rád, aby policie měla možnost v klidu a nerušeně vyšetřovat a zjistit, co se stalo, jestli je vše v pořádku, nebo jestli bylo nějaké pochybení,“ řekl k vyšetřování Němeček.

Podle ČT se kauza týká buď jednoho člověka, nebo skupiny osob z vedení ostravské nemocnice. V rámci vysvětlení se policie podle Němečka ptala jen na proces nákupu, vůbec se nezmínila o předražení.

Cena podle něj tehdy plně odpovídala vyspělosti moderní technologie v porovnání s cenovou úrovní jiných přístrojů v Česku. Za podstatné považuje to, že ostravský přístroj vyléčil nejvíce lidí na světě ze všech přístrojů tohoto druhu, zachránil v Ostravě už 3000 lidských životů.

Dražší než v USA

Na dotaz, proč byla cena ostravského přístroje vyšší, než za kolik se kupuje v západních zemích, ministr odpověděl protiotázkou: „Proč v USA koupíte stejný vůz o polovinu levněji než v České republice? To je asi ta odpověď,“ řekl.

Trestní oznámení ministerstva financí se týkalo řady zakázek, nejen Fakultní nemocnice Ostrava, ale například i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Podle ČT je ostravská kauza první, kde policie k něčemu dospěla.

Roboticky řízený ozařovací přístroj CyberKnife (kybernetický nůž), který od roku 2010 používá Onkologická klinika Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), za pět let fungování ozářil přes 2500 pacientů. Už za první rok provozu se ostravský CyberKnife stal v celosvětovém měřítku nejvytíženějším pracovištěm svého druhu, řekl ředitel nemocnice a přednosta onkologické kliniky David Feltl.

Třetině nemocných nůž prodlouží a zkvalitní život, dvě třetiny vyléčí. Předností přístroje, který je jediný v ČR, je především to, že ozařuje s desetkrát až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače, a šetří tak zdravou tkáň pacienta. Systém navíc umí kontrolovat pozici nádoru při ozařování a je schopen reagovat na sebemenší pohyb pacienta. Ostravská fakultní nemocnice koupila zařízení za 200 milionů korun.