Nástupce harvardských fondů míří k rozdělení

Viktor Kožený

Viktor Kožený Zdroj: ctk

Harvardský průmyslový holding, v likvidaci (HPH), který vznikl z hlavní větve harvardských investičních fondů, směřuje k rozdělení. Část akcionářů na dnešní valné hromadě společnosti prosadila záměr na vytvoření nové firmy, na kterou by měly přejít nároky vůči bývalým manažerům fondů Viktoru Koženému a Borisi Vostrému, tedy fakticky hlavní část z někdejšího majetku fondů. K plánovanému odštěpení části obchodního jmění by mělo dojít na další valné hromadě.

První krok k rozdělení HPH v důsledku prohlubuje vleklý konflikt mezi likvidátorem společnosti Zdeňkem Častorálem a vedením HPH. Častorál serveru e15.cz řekl, že dnešní valnou hromadu neuznává. Ve svém projevu akcionáře varoval, že rozdělení společnosti povede k ukončení likvidace v době, kdy se on snaží vymáhat škody exekucemi. Likvidátor tvrdí, že k odštěpenému majetku by se mohli dostat právě Kožený, Vostrý a jejich spolupracovníci.

Naopak podle Karla Staňka, který reprezentuje Častorálovi odpůrce, rozdělení společnosti přispěje k rychlejšímu odškodnění akcionářů. Staněk se dnes nechal znovu zvolit do představenstva společnosti.

Akcionáři dnes schválili také změny stanov, které přesouvají část pravomocí z valné hromady na představenstvo a usnadňují svolávání valných hromad. Dosud totiž podobné pokusy narážely na povinnou účast akcionářů s podílem 30 procent základního jmění. Valná hromada tak byla často neusnášeníschopná a svolávala se náhradní hromada, u níž se kvorum nevyžadovalo (což byl i dnešní případ). Po novém bude stačit účast akcionářů s podílem tří procent na základním jmění společnosti.

Kožený a Vostrý stále na útěku

Vrchní soud v Praze odsoudil Koženého a Vostrého v roce 2012 za tunelování fondů k deseti a devíti letům vězení a miliardovým náhradám. Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství. Odvolací rozsudek vrchního soudu letos potvrdil také Nejvyšší soud.

Kožený a Vostrý podle soudu vyvedly majetek fondů do zahraničí přes různé společnosti a složité transakce, což později značně ztížilo vymáhání. Kromě exekučních řízení se likvidátor snaží vysoudit část Koženého majetku ve Spojených státech a pokouší se také ovládnout trusty na Kypru. Část majetku bývalých fondů podle Častorála skončila na Slovensku, kde je kontroluje bývalý kolega Koženého a Vostrého, podnikatel Juraj Široký.

Vedle uvedených sporů komplikuje situaci HPH také změť soudních sporů v tuzemsku. Soudy často jednají zdlouhavě a mají těžko aplikovatelné důsledky. Například letos v dubnu Vrchní soud v Praze rozhodl o neplatnosti usnesení z valné hromady v roce 2004. Mezitím však proběhly další hromady.